De Luizenmoeder
AVROTROS De Luizenmoeder
De Luizenmoeder

Over de Luizenmoeder

Luizenmoeder-8.jpg
.
Luizenmoeder-8.jpg

De Luizenmoeder is een comedyserie met als toneel één van de meest herkenbare arena’s van Nederland: de dwaze wereld van de basisschool. Deze satire richt zich vooral op het gedrag van ouders en schoolpersoneel. 

Basisschool Klimop in Dokkum is het strijdtoneel voor Hannah - gespeeld door Jennifer Hoffman - en dochter Fleur om een frisse start te maken na een scheiding. Hannah probeert zich staande te houden in de absurdistische wereld van hangouders, moedermaffia, overblijfregels, gezonde verjaardag traktaties en ouderparticipatie.

De serie speelt met stereotypen en vooroordelen. Met een vleugje ongemakkelijke humor worden thema’s zoals pesten en racisme aan de kaak gesteld. De Luizenmoeder is geschreven door onder anderen Ilse Warringa (Juf Ank) en Diederik Ebbinge (Schoolhoofd Anton). Samen met regisseur Jan Albert de Weert schreven zij een serie over de jungle van de basisschool, die niet alleen voor kinderen maar ook voor ouders en leerkrachten is. Ilse Warringa vervult de rol van een enigszins gestreste basisschooljuf, die gepromoveerd is naar groep drie. Anton is directeur van de Klimop, die iedereen wil betrekken bij de school, maar ondertussen bol staat van de vooroordelen. 

blockquote
  Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent, ben je voor het eerst hier? Of ben je al bekend?
Juf Ank

Kijkcijferkanon
Begin 2018 kwam de Luizenmoeder voor het eerst op televisie. Al snel keken er meer dan drie miljoen mensen naar de serie. Ook werd de serie bekroond met de oudste televisieprijs van Nederland: de Zilveren Nipkowschijf. Niet veel later, in het voorjaar van 2019, volgde het tweede seizoen.

Het doorlopende succes is bij onze buurlanden niet onopgemerkt gebleven. Begin 2019 was de Luizenmoeder ook in België te zien en de serie is verkocht aan Duitsland en Hongarije.