De allereerste aflevering van De Tiende van Tijl. Hierin ontrafelt presentator Tijl Beckand het jatwerk van 'Sensation White', laat hij horen wat verschillende componisten in het diepst van hun lijden op papier hebben gezet en zingt Jamai Loman een prachtige aria van Puccini.

De stokdove Beethoven kon het overweldigende applaus na de slotnoot van zijn negende symfonie niet horen. Hij moest door een van zijn orkestleden worden omgedraaid naar de zaal. In deze allereerste aflevering van De Tiende van Tijl komt naast het lot van de geteisterde Beethoven ook het sterfbed van Mozart aan de orde. Een deel van het requiem waar hij in zijn laatste dagen koortsig aan werkte, blijkt nu te functioneren als openingsanthem van dansfeest 'Sensation White'. Ook smokkelt Tijl Het Residentie Orkest Lowlands binnen, vergelijkt hij klassiek gitarist Miloš Karadaglic met Jamie Oliver en bespreekt hij wat je allemaal niet op een begrafenis moet draaien - en wat wel. Verder klinkt er muziek van Mendelssohn en zingt Jamai Loman Puccini's 'Nessun Dorma'.

In dit seizoen zoekt Tijl een 'Koningin van de Nacht', ofwel een amateursopraan die Mozart's allerhoogste nootjes uit 'Die Zauberflöte' aankan. In deze aflevering zijn de eerste twee kandidaten te horen.

Deel dit artikel