Revolutie maakt heel wat los, en dus ook muziek. Presentator Tijl Beckand toont een fragment van wereldberoemde cellist Mstislav Rostropovich, spelend tussen de ravage van de gevallen Berlijnse muur. In deze aflevering o.a. Liza Ferschtman, opera op de bouwplaats en Stravinsky's Sacre du Printemps - het stuk waarvoor hij bijna gelyncht werd.

Tijl opent met Giuseppe Verdi's imponerende slavenkoor en onthult dat Robin Thicke, A+ en Walter Murphy allemaal uit Beethoven's vijfde symfonie hebben gejat. Een fragment toont wereldberoemde cellist Mstislav Rostropovich, spelend tussen de ravage van de gevallen Berlijnse muur. Chopin schreef ook revolutionaire muziek: vaste pianiste Iris Hond speelt zijn 'Revolutie-Etude'. Stravinsky werd op zijn beurt bijna omgelegd voor zijn revolutionaire 'Sacre du Printemps'. Verder in deze uitzending: topvioliste Liza Ferschtman speelt 'obsession', een virtuoze vioolsonate van Ysaÿe, Tijl vervangt de radio op de bouwplaats door een live uitvoering van Mozart's 'Soave sia il vento' en gaat op zoek naar Gustav Mahlers zielenroerselen. Tot slot zingt Anneke van Giersbergen 'When I am laid in earth' van Purcell.

In dit seizoen zoekt Tijl een 'Koningin van de Nacht', ofwel een amateursopraan die Mozart's allerhoogste nootjes uit 'Die Zauberflöte' aankan. Ook in deze aflevering zijn weer twee kandidaten te horen.

Deel dit artikel