Tijl Beckand deelt 10 van zijn favoriete delen uit de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach.

1. Het openingskoor Kommt, ihr Töchter, helft mir klagen
Bach haalt hier het doek op en trekt iedereen het verhaal binnen. De contrabassen strijken onophoudelijk een bezwerend ritme, voor je het weet ben je in trance en zit je in de Matthäus.

2. Buss und Reu
Boete en berouw, een anonieme stem die klinkt en op de mooiste manier spijt betuigt over alles wat er gaande is en alles wat nog komen gaat. Deze aria is één van de kernen van de Matthäus.

3. Blute nur, du liebes Herz
Hier hoor je pas goed hoe eenvoudig en toch briljant de Matthäus is. Bach mocht geen gebruik maken van koperblazers en slagwerkers, dat simpele en serene hoor je hier zo ontzettend goed.

4. Ich will dir mein Herze schenken

5. Ich will bei meinem Jesu wachen

Je voelt hier de dreiging van het onheil steeds sterker worden. De mens voelt dat de grip op de situatie steeds zwakker wordt. Prachtig samenspel tussen solist en koor. Een pareltje.

6. So ist mein Jesus nun gefangen
Hier begint de Matthäus zich te verdiepen. Jezus is gevangen, zal niet meer vrijkomen. Hoor hoe de solisten klagen en het koor nog, tegen beter weten, moed heeft..

7. Erbarme dich
De Matthäus heeft een hart. En dit is het hart.

blockquote
'Erbarme dich' is het hart van de Matthäus.
Tijl Beckand

8. O Haupt voll Blut und Wunden
Het koraal der koralen. Jezus heeft een doornenkroon op, is beschimpt, geslagen, bespuwd. Bach geeft hier de spijt en het verdriet dat wij voelen klank en Picander (de tekstdichter) geeft het woorden.

9. Mache dich, mein Herze, rein
Joseph krijgt toestemming om Jezus te begraven. Hoor hier hoe het licht begint te schijnen. Alles wordt lichter, het leed lijkt geleden

10. Wir setzen uns mit Tränen nieder
Het beroemde slotkoor. Verdriet, spijt, verlies. Hoe bitter het ook is, er is alleen maar schoonheid en dat is vreemd. Hierna past alleen nog stilte. Vind die stilte in jezelf.

Beluister de Matthäus Top 10 van Tijl:

Deel dit artikel