Gustav Mahler was gek op Nederland. In de Tiende van Tijl Special gaat Tijl Beckand op zoek naar de overgebleven sporen van Mahler: van de korte loopjes van het huis van Willem Mengelberg naar het Amsterdams Concertgebouw, tot de lange wandelingen in de Hollandse natuur.

Waar Leipzig met Bach is verbonden en Mozart met Wenen en ja, ook al heeft hij maar acht jaar in Salzburg gewoond, ook daar wordt hij geclaimd. Maar er is een grote reus die verbonden is Amsterdam én aan ons land. Niet door geboorte, maar door begrip en liefde. Het is Gustav Mahler, het Boheemse symfonische genie. Tijl Beckand gaat op zoek naar de kiem voor deze liefde en vindt zoveel mogelijk sporen van Mahler in Nederland. Van de korte loopjes die van het huis van chef dirigent en Mahler-ontdekker Willem Mengelberg die naar het Amsterdams Concertgebouw leidde, tot de lange wandelingen in de Hollandse natuur. Van het bezoek aan het indrukwekkende Frans Halsmuseum in Haarlem tot relatietherapie met niemand minder dan Siegmund Freund door de straten van Leiden. 

blockquote
Tijl Beckand gaat op zoek naar de kiem voor Mahlers liefde voor Nederland.
De Tiende van Tijl Special: Mahler

Warmte, erkenning en een artistiek huis

Gustav Mahler was katholiek, Joods, Boheems, Oostenrijker, dirigent en natuurlijk componist. Tegenwoordig gevierd en geroemd, zijn naam prijkt wereldwijd in alle programmaboekjes. Maar in zijn tijd was hij slechts dirigent en werd zeker niet gezien als componist. Bovendien was hij zoekende naar zijn spirituele ziel, een man zonder land. Maar in Nederland vond hij warmte, erkenning en een artistiek huis. Vanaf het begin. En dat is uniek. In een tijd dat we het even wat dichter bij huis moeten zoeken als het gaat om grote verhalen, is dit er eentje die het verdient om verteld te worden.

De Tiende van Tijl Special: Mahler zie je zondag 16 mei 2021 om 22:10 uur op NPO 2

Deel dit artikel