In de rubriek Klassiek Koken bereiden Tijl en chef André Amaro de lievelingskostjes van componisten. In de zevende aflevering is dat het lievelingsgerecht van Jean Sibelius: geroosterde patrijs. Bekijk het recept!

Jean Sibelius was een stevige drinker en hield onwijs van eten. Hij had het geluk dat zijn vrouw een kokkin in dienst nam, die door haar eerdere werkgever was ontslagen omdat ze te lelijk was. Ze stopte al haar frustratie in het bereiden van eten, waaronder geroosterde patrijs - het lievelingsgerecht van Sibelius. Tijl en Amaro storten zich op het recept.

GEROOSTERDE PATRIJS

Wat heb je nodig?

- Vier patrijzen

- Twee sjalotjes

- Een bosje rozemarijn

- Een citroen

- Vier teentjes knoflook

- Zout

- Peper

- Roomboter

- Een braadpan

- Een braadslee voor in de oven

Bereidingswijze

- Verwarm de oven voor op 175 graden.

- Snij de citroen en sjalotjes in partjes en vul elke patrijs met een partje citroen, een partje ui, een teentje knoflook en wat rozemarijn.

- Zet de braadpan op het vuur en braad de patrijzen rondom goudbruin in een stevige laag roomboter.

- Leg de patrijzen in een braadslee en zet ze in de voorverwarmde oven.

- Wacht tot de patrijzen een kerntemperatuur van 54 graden heb.

- Breng de patrijzen op smaak met zout en peper. Eet smakelijk!

Tip: zet tijdens het koken en eten deze speellijst met mooie muziek van Sibelius op.

Deel dit artikel