Anna Merkje Cramer, geboren op 15 juli 1873 in Amsterdam, was een Nederlandse componiste en pianiste.

Haar ouders kregen vier kinderen. Van die vier kinderen overleefden alleen Anna en haar jongere zusje Albertina hun kindertijd. Anna’s vader overleed toen zij vijftien jaar oud was.

Opleiding
Door te werken als dienstbode aan de Keizersgracht kon Anna haar pianostudie aan het Amsterdams Conservatorium betalen. Ze behaalde haar opleiding in 1897. Vervolgens vertrok ze naar Berlijn om compositie te studeren bij Wilhelm Berger.

Meer bekendheid
In de daaropvolgende jaren leek Cramer meer bekendheid te krijgen. In 1909 maakte Anna een tournee door Nederland, Parijs en Berlijn. Ze begeleidde onder andere de zangers Gerard Zalsman en Johanna van der Linde. Zij zongen de liederen van Anna Cramer.

Paranoia
Toen Anna Cramer in Wenen ging wonen, componeerde ze haar opera’s Der Letzte Tanz en Dr. Pipalumbo. Maar rond 1930 kreeg Anna financiële en psychische problemen. Doordat ze last kreeg van toenemende paranoia moest ze enige tijd onder dwang in een psychiatrische kliniek verblijven.

Uiteindelijk ging ze in 1931 weer in Nederland wonen. Er kwamen geen nieuwe composities tot stand. Ze bleef continu bezig met revisies van haar werken, zo plakte ze steeds nieuwe stukjes papier op haar werken. Toch bleef haar paranoia haar in de weg zitten. Zo was ze bang voor haar bovenburen, die haar met de dood zouden hebben bedreigd. Om deze reden heeft ze al haar muziekmanuscripten in een koffer gestopt en in een bankkluis bewaart, die pas jaren later weer herontdekt werd.

Bergafwaarts
Het ging bergafwaarts met Anna Cramer en dus werd zij in 1960 opgenomen in een verpleeghuis voor dementerenden in Blaricum. Anna Merkje Cramer overleed op 95-jarige leeftijd.

Seizoen 3: Aflevering 3

In de Tiende van Tijl werd op 25 april 2014 aandacht besteed aan de Nederlandse componiste Anna Cramer.

Deel dit artikel