Julius Engelbert Röntgen, geboren op 9 mei 1855 in Leipzig, was een Duits-Nederlandse componist. Daarnaast was hij ook nog eens pianist en dirigent.

Jeugd
Julius Röntgen kwam uit een zeer muzikale familie. Zijn vader was violist en zijn moeder was pianiste. In zijn jeugd leerde Röntgen Edvard Grieg kennen, die later zijn vriend zou worden. Ook leerde Röntgen zijn vrouw kennen aan de universiteit van Leipzig. Op achttienjarige leeftijd maakte Röntgen een tournee met de Duitse bariton Julius Stockhausen, die hij begeleidde op piano.

Componeren
Na zijn opleiding aan het conservatorium van Leipzig ging Röntgen naar München om zijn techniek te verbeteren. Dit deed hij in opleiding bij de pianist Franz Lachner. In 1877 vertrok Röntgen naar Amsterdam en werd pianoleraar op een muziekschool. Hij richtte in 1883 samen met Frans Coenen en Daniël de Lange het Amsterdams Conservatorium op. Uiteindelijk ging Röntgen zich meer bezighouden met het componeren en zijn conservatoriumwerk.

Gezin
Met zijn zoons uit zijn eerste huwelijk vormde hij het Röntgentrio. Enige tijd na Amanda's dood in 1894 trouwde hij de pianiste Abrahamine des Amorie van der Hoeven (Mien). Uit dit huwelijk werden vier zoons en één dochter geboren. Van hen gingen drie zoons de muziek in en ook met hen trad hij op. In zijn laatste jaren componeerde hij in hoog tempo. Zijn Oud-Nederlandse dansen waren jarenlang zijn meest gespeelde werk.

Julius Engelbert Röntgen overleed op 13 september 1932.

Deel dit artikel