Rudolf George Escher, geboren op 8 januari 1912 in Amsterdam, was een Nederlandse componist en muziektheoreticus. Hij maakte in 1935 zijn debuut als componist met zijn Eerste Pianosonate.

In 1938 trok hij de aandacht als essayist met Toscanini en Debussy, magie der werkelijkheid. Rudolf George Escher was zoon van mineraloog Berend George Escher en de Zwitserse Emma Brosy. Daarnaast had hij nog een halfbroer, graficus Maurits Cornelis Escher.

Jeugd
In zijn jeugd verhuisde hij met het gezin naar Batavia in Nederlands-Indië. Zijn vader was een waardig pianist en gaf de jonge Escher pianoles. Rudolf Escher vertelde later pas dat zijn kennismaking met de gamelan, de bespelersgroep van de gamelan uit Indonesië, van belang is geweest voor zijn muzikale ontwikkeling.

Opleiding
In 1922 verhuisde het gezin terug naar Nederland en ging in Leiden wonen. Escher volgde het gymnasium, maar stopte na vier jaar met zijn opleiding op het Stedelijk Gymnasium. Uiteindelijk besloot Escher naar het Toonkunst Conservatorium in Rotterdam te gaan. Hier studeerde hij piano met als bijvak cello.

Composities
Veel werken van Escher uit zijn studietijd zijn verloren gegaan bij het bombardement op Rotterdam van 14 mei. Tot Eschers belangrijkste oorlogscomposities behoren het orkestwerk 'Musique pour l'esprit en deuil' (1943), de 'Sonata concertante' (1943) voor cello en piano, 'Arcana Musae Dona' (1944) voor piano en de eerste twee delen van de 'Sonata per violoncello solo'.

Prijzen
In zijn leven had Escher verscheidene prijzen gewonnen voor zijn composities. Zo ontving hij in 1946 de Muziekprijs van de gemeente Amsterdam voor Musique pour l’esprit en deuil. Het jaar daarna ontving hij een prijs voor de pianosuite Arcana van de Nederlandse regering. Escher ontving tweemaal de Visser-Neerlandia Prijs voor Nostalgies (1961) en het Blazerskwintet (1968). Ook ontving hij in 1977 de Johan Wagenaar prijs voor zijn gehele oeuvre.

Op 17 maart 1980 is Escher overleden in De Koog op het Waddeneiland Texel aan een ongeneeslijke leverziekte.

Seioen 3: Aflevering 4

In de Tiende van Tijl werd op 2 mei 2014 aandacht besteed aan de Nederlandse componist Rudolf Escher.

Deel dit artikel