De Nederlandse componist Simeon ten Holt (1923-2012) werd bekend om zijn toonsoortexperimenten en (a)tonaliteit. Van 1975-179 werkte hij aan 'Canto Ostinato', dat hij als mijlpaal in zijn oeuvre beschouwde en uitgroeide tot zijn meest invloedrijke werk.
Studie
Simeon ten Holt studeerde bij de Bergense componist Jacob van Domselaer. Vervolgens vertrok Ten Holt naar Parijs in 1949, waar hij lessen volgde aan de École Normale de Musique de Paris. In 1954 kwam Ten Holt terug naar Nederland. In de jaren vijftig componeerde hij Bagatellen en andere stukken waarin de door hemzelf ontwikkelde diagonaalgedachte tot uiting kwam: Diagonaalmuziek (1956-1958), Diagonaalsuite (1957) en Diagonaalsonate (1959). Die gedachte hield het gelijktijdig gebruiken van complementaire toonsoorten in. Op die manier kon Ten Holt vrijer omgaan met de tegenstelling tussen tonaliteit en atonaliteit.
Serialisme
Vanaf 1961 raakte Ten Holt onder de invloed van het serialisme, een stroming in de 20e eeuwse muziek met hoogtijdagen tussen 1947-1968. Daarnaast publiceerde hij artikelen in het literair tijdschrift Raster, trad hij op als pianist en was hij actief in het Bergense kunstleven. Vanaf 1970 gaf Ten Holt les in hedendaagse muziek aan de Academie voor beeldende kunsten in Arnhem. In de jaren zeventig zwoer Ten Holt de seriële methode af. Hij werkte vervolgens jarenlang aan Canto Ostinato. Er ontstonden in de loop der jaren meer lange pianostukken: Lemniscaat (1983), Horizon (1985), Incantatie IV (1990) en Méandres (1999).
Compost
In 2005 zei Ten Holt in een interview met de Volkskrant: "Ik heb al schrijvend een filosofie ontwikkeld: er zijn twee dingen in mij die karakteristiek zijn voor mijn bestaan, het dagboekschrijven en het notenschrijven. De dagboekschrijver is degene die alle bijzaken en gebeurlijkheden opschrijft en verwerkt. Verwerkt tot vruchtbare aarde; tot compost. En de notenschrijver verrijst uit die vruchtbare aarde, uit die compost. Dus compost wordt compositie. Het is innig met elkaar verbonden."
Canto Ostinato
Simeon ten Holt overleed op 89-jarige leeftijd in 2012. Ten Holt is vooral bekend om zijn Canto Ostinato dat hij in 1976 schreef en wordt in één adem genoemd met minimal music kopstukken Philip Glass, Steve Reich en Terry Riley. Ook hedendaagse dj's en de dance scene waarderen zijn muzikale nalatenschap. Zo voerde Dj Dimitri in 2011 een anderhalf uur durende 'toegankelijker versie' van Canto Ostinato uit in TrouwAmsterdam.
In de Tiende van Tijl werd in aflevering 6 op 16 mei 2014 aandacht besteed aan de Nederlandse componist Simeon ten Holt.