Unico Wilhelm rijksgraaf van Wassenaer Obdam (1692) was een Nederlands diplomaat, bestuurder en componist. Daarbij gold hij als een uitstekend organisator bij de sanering van de Balije Utrecht van de Duitse Orde.

Adel
Unico Wilhelm van Wassenaer Obdam, geboren op 2 november 1692 in Delden, zoon van de edelman en diplomaat Jacob II van Wassenaer Obdam en van Adriana Sophia van Raesfelt tot Twickel. Hij was een Nederlands diplomaat, bestuurder en componist.

Hij was onder andere lid van de Overijsselse Ridderschap, gecommitteerde ter Staten-Generaal, hoogheemraad van het Hoogheemraadschap van Delfland en bewindhebber van de VOC ter kamer Hoorn en Enkhuizen.

Opleiding
Hij studeerde eerst rechten aan de Universiteit Leiden. Vervolgens besloot hij te reizen door heel Europa. Zo bouwde hij een netwerk op. Hij kwam bijvoorbeeld in contact met Hertog Friedrich Ludwig von W├╝rttemberg. Aan hem droeg hij drie sonates op voor de blokfluit en continuo.

Ambassadeur
Van Wassenaer trouwde met Dodonea Lucia van Goslinga in 1723. Samen met haar kreeg hij vijf kinderen. Halverwege de achttiende eeuw vervulde Van Wassenaer enkele diplomatieke missies. Zo werkte hij onder andere als ambassadeur. Rond die periode componeerde hij het motet Nunc Dimittis.

Unico Wilhelm van Wassenaer Obdam overleed 9 november 1766 in Den Haag.

Seizoen 3: Aflevering 2

Deel dit artikel