Valentina Tóth: onze nieuwe huispianiste!

Valentina Tóth werd in 1994 in Leeuwarden geboren. Tijdens haar schooltijd volgde ze pianolessen bij Tamara Poddubnaya, Nata Tsvereli en Rein Ferwerda. Na haar school ging Valentina piano studeren op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ellen Corver. Momenteel zet ze haar studie voort bij Jan Michiels op het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Sinds haar twaalfde speelt Valentina pianosolo en kamermuziek, niet alleen in Europa maar ook in de Verenigde Staten. Valentina maakt deel uit van een pianotrio genaamd Volkmann trio met Coraline Groen (viool) en Bente Verheul (cello). Valentina soleerde met het Haydn Jeugd Strijkorkest en het Fries Symfonie Orkest.

Prijzen
Ze ontving eerste prijzen op het Damwoude-pianoconcours, het Nationale Prinses Christina Concours en het Internationaal Muziekconcours te Stockholm. Daarnaast was Valentina finalist op het Steinway Concours en YPF-pianoconcours waar ze soleerde met het EnAccord Strijkkwartet. Met het Menotti trio (viool, klarinet, piano) won Valentina in 2012 de eerste prijs op het Kamermuziekfestival te Hoorn.

Highlights
Hoogtepunten in Valentina’s jonge carrière zijn een optreden tijdens de Hongaarse herdenking (60 jaar) in 2006, het geven van een concert in Carnegie Hall (NY, 2009), een optreden voor de Amerikaanse en wereldberoemde pianist Menahem Pressler tijdens het Edisongala in de Ridderzaal in Den Haag en op de Uitmarkt in het Concertgebouw (2009). Hiernaast heeft ze tijdens het Grachtenfestival in 2011 opgetreden in Carré (Amsterdam) en soleerde ze met De Bazuin in een stuk van de Amerikaanse componist David Gillingham.

Debuutalbum
In 2013 bracht Challenge Classics Valentina’s debuut cd Hungarian Horizon uit met werken van Béla Bartók en Zoltán Kodály. Hiervoor heeft ze de Diapason d’Or gewonnen en stond ze onder andere in de top 10 van het gewaardeerde klassieke muziek radiostation Klara (BE).

Toneel!
Valentina is wat je noemt een multitalent. Naast haar huidige piano-opleiding in Brussel volgt Valentina namelijk ook de toneelopleiding aan het Rits in Brussel. Ook deze passie is al vroeg ontstaan: zo heeft zij van haar achtste tot haar zestiende in musicals gespeeld bij Joop van den Ende Theaterproducties (Stage Entertainment) en V&V Entertainment: The Sound Of Music, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?, Annie, Joseph and The Amazing Technicolor Dreamcoat en Ciske de Rat.

Hiernaast heeft zij in de operavoorstelling Hansel und Gretl en als 1e Knabe in The Magic Flute bij de Young London Opera en in Platee bij Theater Transparant (BE) gespeeld. Valentina heeft dragende rollen vertolkt in historisch theater zoals Saskia (Rembrandt 400 jaar), Colombine en Pierrot (Commedia dell'arte), de boer in Het Loterijspel van Jan van Houten en de titelrol in de Kwakzalver van Focquenbroch (TOTheater).

http://www.valentinatoth.nl

Foto door: Oscar Timmers

Deel dit artikel