De voorselectie van de Nederlandse Innovatieprijs is bekend. De winnaar van deze prestigieuze prijs wordt in het televisieprogramma De Wereld van Morgen bekendgemaakt. Dit zijn de 10 organisaties die in de voorselectie zitten van de Nederlandse Innovatie Prijs 2020.

clock update 9 okt 2020, 7:25

Bolesian, Demcon en Protix zijn de finalisten voor de Nederlandse Innovatie Prijs 2020

Arcadia Chrysanten

Arcadia Chrysanten is een teler op het gebied van bos- en pluischrysanten. De organisatie biedt ruimte om nieuwe, duurzame oplossingen - veelal ontwikkeld door derden - te testen en door te ontwikkelen. Bijvoorbeeld bij LED-verlichting of 'het nieuwe telen', zoals luchtslurfters om vocht te verwijderen uit de kas waardoor de ramen daarvoor niet open hoeven. Hierdoor is er minder gas nodig vanwege minder warmteverlies in de kas.

Binder Groenprojecten BV

Binder Groenprojecten BV is een pionierend groenbedrijf waarbij groenonderhoud op een innovatieve manier wordt verricht. Bijvoorbeeld via GPS-gestuurde en volledig geautomatiseerde grasmaaiers voor op industriële terreinen. Daarnaast werkt het bedrijf samen met derden om nieuwe oplossingen te realiseren, zoals 'Slimdak': een soort bufferruimte voor de opvang van regenwater op daken. Deze opslag is gekoppeld aan een weerssateliet waarbij het zelfs mogelijk is dat eerder opgeslagen regenwater al wordt afgevoerd voordat een nieuwe bui aankomt. Hierdoor wordt het riool minder belast.

Bolesian

Bolesian is een bedrijf actief in 'explainable artificial intelligence': op basis van kennistechnologie (kennis van experts) en niet louter op basis van data problemen beter en meer nauwkeurig inzichtelijk maken. Enkele voorbeelden waarbij dit toegepast wordt: het uit een zeer grote batch met foto's (wat ondoenlijk is om handmatig te bekijken) detecteren van wegdekschade, inspectie van rioleringen en waterkeringen.

Demcon

Demcon heeft een sterke focus op het oplossen van maatschappelijke vraagstukken door anderen te helpen met mechatronische oplossingen. Hierbij valt onder andere te denken aan de vlotte overstap van het bedrijf om beademings- en mondmaskersmachines te gaan maken.

Havenbedrijf Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam draagt op verschillende manieren bij aan duurzaamheid, via (a) de eigen organisatie (zoals vaartuigen laten varen op bio-brandstoffen of waterstof en een mobiliteitsbeleid waarbij de reiskostenvergoeding voor fietsen hoger is dan de auto), (b) bij projecten die het Havenbedrijf laat uitvoeren (zoals duurzaamheid als criteria bij de inkoop van projecten waaronder baggeren en langere termijn contracten) en (c) de rol van het Havenbedrijf in de haven (bijvoorbeeld bij de afvang en hergebruik van afvalstoffen, de energietransitie (waaronder via drijvende zonnepanelen en het opzetten van een electriciteitsnet binnen en buiten de haven waardoor minder fossiele aandrijving nodig is bij vervoer over weg en water).

Het Havenbedrijf initieert en coordineert dergelijke initiatieven en scout bedrijven - via PortXL - waarvan hun technologische ontwikkelingen toegepast kunnen worden in de haven om bij te dragen aan de digitaliseringsslag en energietransitie.

Koppert Cress

Koppert Cress levert innovatieve ingrediënten (cressen) voor restaurants waarbij duurzaamheid een belangrijke plaats inneemt, zowel het idee bij gezonde voeding als in het proces om de ingrediënten te creëren.

The LIVEKINDLY Company

The LIVEKINDLY Company streeft naar een duurzame toekomst door lekker voedsel te creeëren dat gebaseerd is op planten (in plaats van dieren) en om consumenten de mogelijkheden daarvan te laten inzien.

Mc Energy BV

Mc Energy BV levert een energiebuffer en -opslag (in de vorm van een soort grote accu) om lokale pieken in het stroomnet op te vangen en om lokaal (bijvoorbeeld op een bouwplaats) stroom te voorzien.

Protix

Protix maakt natuurlijke en duurzame ingrediënten van insecten. Plantaardige resten van voedingsbedrijven uit de omgeving worden gebruikt als voer voor insecten. De insecten leveren vervolgens hoogwaardige ingrediënten in voeders voor vissen, kippen, biggen en andere dieren. Eigenlijk net zoals in de natuur. Op deze manier sluit de voedselkringloop. Protix draagt daarmee bij aan een voedselsysteem dat weer in balans is met de natuur.

Vital 10

Vital 10 is een platform gericht op het monitoren en realiseren van gezondheidsdoelen (met e-coaching van artsen) en waarbij mensen beloond worden (met korting iets kopen in de webshop) als ze op de goede weg zijn richting het behalen van de doelen.

De winnaar wordt bekend gemaakt in het programma De Wereld van Morgen. Dit wordt uitgezonden op 19 oktober 2020 om 21.30 uur op NPO 1.

Deel dit artikel