De pef-fles: Een fles gemaakt van plantaardige grondstoffen. Slechts één letter verschil met petfles. Maar Pef (polyethyleenfuranoaat) is veel mileuvriendelijker dan Pet. Voor de productie van Pet is veel aardolie nodig. Er worden er massa’s van gefabriceerd. Zo’n 60 miljard kilo. Per jaar. Veel van deze petflesjes worden na eenmalig gebruik weggegooid of niet gerecycled. Het ernstige gevolg is dat ze eerst op straat terecht komen, en daarna in de oceanen.

Ontwikkeling fles 

Het chemische technologiebedrijf Avantium heeft een nieuw soort kunststof ontwikkeld: pef.   Gert-Jan Gruter, Chief Technology Officer van Avantium, : “De pef-fles ziet eruit als gewoon een plastic fles. Het grote verschil is deze nieuwe variant gemaakt is uit suikers uit plantaardige grondstoffen. We winnen bijvoorbeeld glucose uit houtsnippers, rietstengels of gras..”

Houdbaar bier

Naast de plantaardige grondstoffen die nodig zijn om  de fles te produceren, heeft pef meer voordelen. Zo is pef sterker dan pet en is het beter te recyclen, omdat er bij pef vaak geen extra laagjes aan toegevoegd hoeven te worden zoals bij pet het geval is. Als pef toch in de natuur belandt, is uit versnelde studies gebleken dat het veel sneller afbreekt dan pet: dat duurt jaren in plaats van honderden jaren. Bovendien blijven producten langer houdbaar in pef. “Pef heeft een tienmaal betere zuurstofbarrière dan pet en dus kan bier bijvoorbeeld van 4 naar 40 weken houdbaar gaan. De droom is dat het een significant materiaal gaat worden en een eigen plek krijgt in de schrappen. ” Aldus Gert-Jan Gruter.

Deel dit artikel