Visie, durf en leiderschap, daarin excelleert de VDL Groep. Het familiebedrijf wint hiermee de Nederlandse Innovatieprijs 2019. Directeur Jennifer van der Leegte ontving de onderscheiding uit handen van juryvoorzitter Henk Volberda in de televisie-uitzending De Wereld van Morgen.

De VDL Groep, ooit begonnen als metaalbewerkingsbedrijf, bestaat inmiddels uit 104 bedrijven die zich bezighouden met de meest uiteenlopende innovaties. Van een nieuwe manier om kanker te bestralen op basis van toepassingen van de technologie achter de deeltjesversneller in CERN tot de elektrificatie van zwaarder vervoer, zoals de bus, en alles wat daartussen zit.

Robotisering

De onafhankelijke jury bestaande uit onder anderen Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, en Henk Volberda, hoogleraar Strategie & Innovatie aan de Universiteit van Amsterdam, roemde VDL om de combinatie van robotisering en aandacht voor medewerkers bij het bedrijf. Juryvoorzitter Volberda: “VDL loopt voorop in de toepassing van nieuwe technologieën; het laat zien dat robots en toenemende werkgelegenheid hand in hand gaan.” De jury was daarnaast positief gestemd over de maatschappelijke impact van de organisatie.

Nederlandse Innovatie Monitor

De VDL Groep werd uitgeroepen tot meest innovatieve onderneming op basis van de Nederlandse Innovatie Monitor 2019. Dit grootschalige onderzoek van de Universiteit van Amsterdam beoordeelt jaarlijks hoe innovatief Nederlandse bedrijven zijn op het gebied van technologie, maatschappelijke impact, ondernemerschap en de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten.

Koeientoilet

Uit de 800 deelnemende bedrijven aan de monitor werden drie kanshebbers op de Nederlandse Innovatie Prijs 2019 geselecteerd. Onder hen het koeientoilet van Hanskamp AgroTech uit Doetinchem; een installatie die voorkomt dat ammoniak ontstaat.

Drop to drink

Met de winst liet de VDL Groep ook genomineerde D2D Water Solutions achter zich. D2D ontwikkelde de Drop2Drink unit, waarmee regenwater tot drinkwater kan worden gezuiverd.

De Nederlandse Innovatie Prijs 2019 werd op 26 juni 2019 vanuit het Haagse Kurhaus in het televisieprogramma De Wereld van Morgen bekend gemaakt.

Deel dit artikel