Nederland is koploper op het gebied van innovatie; iedere dag werken er bedrijven, instituten en wetenschappers aan nieuwe technologieën om ons leven beter en gemakkelijker te maken. De Wereld van Morgen laat zien welke innovaties er in de wereld plaatsvinden en wat deze in de praktijk voor ons kunnen betekenen. 

clock update 13 jun 2018, 21:30

Machinefabriek Boessenkool B.V. uit Almelo is de winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2018

Astronaut André Kuipers reikte de prijs live uit in het tv-programma De Wereld van Morgen. Machinefabriek Boessenkool B.V. werd door de jury benoemd als een toonbeeld van een innovatief bedrijf. Ook genomineerd waren KPN en digital agency Youwe. De genomineerden zijn geselecteerd op basis van de Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor. De monitor is een onderzoek naar innovatie- en concurrentievermogen op basis van een jaarlijkse uitgevoerde landelijke enquête onder circa 10.000 Nederlandse bedrijven.

Machinefabriek Boessenkool B.V.

Machinefabriek Boessenkool B.V. is gericht op het ontwerpen en fabriceren van vernuftige oplossingen. Een voorbeeld van een nieuwe oplossing is de Emergency drone, waarbij gewonde soldaten uit een gevaarlijk gebied gehaald kunnen worden zonder dat andere levens direct in gevaar komen.

Een ander voorbeeld betreft de ontwikkeling van een soort vliegwiel waarmee pieken en dalen uit het elektriciteitsnet gehaald kunnen worden. Verder heeft het Almelose bedrijf ook een recyclingmachine ontwikkeld waarmee spuitbussen (inclusief inhoud) op een milieuvriendelijke manier ontmanteld en volledig hergebruikt kunnen geworden. De technologie die ten grondslag ligt aan de oplossing is niet altijd compleet nieuw. De nieuwheid zit meer in de nieuwe toepassing van een bepaalde technologie waarop wordt voortgebouwd.

Juryoordeel

De jury van de Nederlandse Innovatie Prijs 2018 bestond onder andere uit vertegenwoordigers van de SER, ICT Nederland en het Ministerie van Economische Zaken. Zij zetten hun keuze voor Machinefabriek Boessenkool B.V. kracht bij met termen als “een echt ondernemend familiebedrijf” en een “parel van de Nederlandse maakindustrie”. Lees de hele verantwoording op de website van de Erasmus Universiteit Rotterdam

Winnaar_innovatie_2018.jpg
De winnaar van de Nederlandse Innovatieprijs 2018
Winnaar_innovatie_2018.jpg

Spraakmakende innovaties

Hoe ziet wonen en werken er in de toekomst uit? Wat verandert er in de gezondheidszorg? En besturen we over een aantal jaar onze eigen auto’s nog wel? De Wereld van Morgen laat spraakmakende innovaties zien die niet eens zo lang op zich laten wachten.

Zo demonstreert Jort Kelder hoe een boer, met behulp van drones en zelfbesturende tractoren, zijn laarzen niet meer vies hoeft te maken om zijn beroep uit te oefenen. Ook legt Kelder uit hoe artsen met een virtuele kopie van een patiënt zonder risico’s medicijnen en operaties kunnen testen. Op de Arena Boulevard laat de presentator zich met innovatieve technieken leiden door een meute van duizenden concertbezoekers.

Gekweekt vlees

De Nederlandse Innovatie Prijs

AVROTROS reikte in De Wereld van Morgen voor het tweede jaar de Nederlandse Innovatie Prijs uit. Astronaut André Kuipers reikte de prijs uit aan het meest innovatieve bedrijf van Nederland: Machinefabriek Boessenkool B.V.

Pizza's bezorgen met drones 

Bekijk alle innovaties uit de uitzending

AVROTROS wil een venster zijn voor verbeelding en vooruitgang en wil een breed publiek informeren over het innoverend vermogen in Nederland en de invloed van innovatie op het dagelijks leven.

Deel dit artikel