Diederik van Vleuten reist Leonardo da Vinci achterna, precies 500 jaar na zijn dood. Da Vinci, een van de grootste genieën aller tijden, bekend om zijn meesterlijke kunst en uitvindingen.

Geboorteplek Vinci

Diederik bezoekt in de eerste aflevering geboorteplek Vinci, waar de jonge Leonardo als bastaardzoon opgroeit en zichzelf leert observeren en tekenen. Dit vormt de basis voor zijn latere meesterwerken. Dankzij de opa van Leonardo, die notaris was als beroep, is precies bekend op welke dag Da Vinci geboren was, namelijk op 15 april 1452... de geboorte van een wereldgenie! 

Dal van de Arno

Leonardo liet ons duizenden tekeningen na, waar moet Diederik beginnen om dichterbij Da Vinci te komen? Hij begint bij één van de eerste proffesionele tekeningen die er bewaard is gebleven: de tekening van het dal van de rivier De Arno, uit 1473. Het bijzondere aan de tekening is, is dat voor het eerst het landschap centraal staat. Da Vinci was misschien wel de eerste Europese kunstenaar die het landschap centraal stelt. Normaal stond het landschap op de achtergrond van bijvoorbeeld een heilige of bijbelsfiguur.  

Diederik bezoekt de plekken waar Da Vinci misschien zelf heeft gelopen, waar hij zijn inspiratie vandaan hield en waar het begin van de denkwijze van het wereldgenie is geboren. 

blockquote
Ik vind het altijd ontroerend, om op de plek te staan waar het kunstwerk is ontstaan
Diederik van Vleuten

Deel dit artikel