Leonardo da Vinci is 30 jaar als hij Florence achter zich laat, met zijn schilderscarrière in het slop, is hij toe aan een nieuwe omgeving... Da Vinci gaat naar het welvarende Milaan. 

Diederik en Da Vinci: De mens in het midden, 1482 - 1489 zie je op vrijdag 15 februari om 21:10 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending op deze pagina terug te kijken. 

Theater en deadlines 

Leonardo wil in de smaak vallen bij de hertog van Milaan met een sollicitatiebrief vol bluf. Hij mag aan de slag als hof-musicus en theatermaker. Da Vinci staat bekend om aan iets te beginnen en het niet af te maken, deadlines redde hij vaak niet. Deadlines voor zijn theater spektakelstukken daarentegen, redde hij altijd. Zo was hij gefascineerd over de vraag: 'Is de mens in staat om te vliegen?'. Da Vinci tekende maar liefst 500 tekeningen over dit onderwerp en zo zie je op onderstaande tekening dat Leonardo het idee had om de acteurs door een bepaalde constructie 'te laten vliegen' op een podium. 

A3-diederik-theater.jpg
Da Vinci en zijn liefde voor theater
A3-diederik-theater.jpg

De Mens van Vitruvius

Zijn honger naar erkenning brengt Leonardo tot een wereldberoemd hoogtepunt. "De mens is de maat van alle dingen'', één van de beroemdste tekeningen van Da Vinci is zijn tekening van de Vitruviusman. Da Vinci bracht op de tekening de perfecte lichaamsverhoudingen in kaart. Een mens past zowel in een cirkel, als in een vierkant. Voorafgaand aan de tekening nam hij systematisch lichaamsmaten van mannen op. Zo schreef Leonardo in spiegelschrift boven en onder op de tekening verschillende teksten zoals: ''De lengte van de uitgespreide armen van een mens is gelijk aan zijn hoogte''. 

blockquote
Men moet weten dat als je je benen zover spreidt dat je lichaamshoogte met 1/14 minder wordt
Leonardo da Vinci

Deel dit artikel