Van Vinci tot Florence en van Milaan tot het Franse Amboise. Precies 500 jaar na de dood van Leonardo Da Vinci reisde Diederik van Vleuten het wereldberoemde genie achterna. Benieuwd naar al die unieke plekken uit het leven van Leonardo da Vinci? Bekijk het reisschema van Diederik & Da Vinci. 

De reis bracht Diederik langs unieke plekken en werken als ‘Het Laatste Avondmaal’ en de wereldberoemde ‘Mona Lisa’. Zoom in op de kaart en klik op de verschillende locaties voor de naam van de locatie, een foto en de bijbehorende aflevering. 

Vinci

Op 15 april 1452 wordt Leonardo in Vinci geboren. In Anchiano, een dorp bij Vinci, staat het geboortehuis van Da Vinci, een toeristische trekpleister. Da Vinci groeit op als bastaardzoon en leert zichzelf observeren en tekenen. Dit vormt de basis voor zijn latere meesterwerken. 

A1-De-geboorte-van-een-genie-4.jpg
Vinci
A1-De-geboorte-van-een-genie-4.jpg

Florence

Da Vinci is 12 jaar als hij gaat wonen in de stad van creativiteit, durf, lef... het vijftiende-eeuwse Florence. Hij gaat in de leer bij Andrea del Verrocchio, een kunstenaar die bekend stond om zijn vooruitstrevende stijl. Verrocchio ziet een groot talent in Leonardo. Hij leert schildertechnieken, bewegingen van mensen vastleggen en het verschil tussen licht en donker. Tot uiteindelijk de leerling de meester voorbijstreeft! In deze stad groeit de jonge Leonardo uit tot een van de grote meesters. 

La Balze

Diederik liep door één van de beroemdste decors van de hele kunstgeschiedenis, het La Balze gebied in Toscane. De rotspartijen uit dit gebied zijn terug te vinden in verschillende schilderijen van Da Vinci. Mogelijk heeft Da Vinci het landschap onbewust opgeslagen toen hij begon aan de Mona Lisa.

A2-diederik-mona-lisa.jpg
La Balze
A2-diederik-mona-lisa.jpg

Milaan

Da Vinci is 30 jaar oud als hij Florence achter zich laat. Met zijn schilderscarrière in het slop, is hij toe aan een nieuwe omgeving. Hij vertrekt naar het welvarende Milaan. 

Zijn honger naar erkenning brengt hem tot een wereldberoemd hoogtepunt. "De mens is de maat van alle dingen'', één van de beroemdste tekeningen van Da Vinci is zijn tekening van de Vitruviusman. Ook verzorgt Leonardo spektakelstukken voor de extravagante feesten en partijen aan het hof van Milaan. De hertog van Milaan, Ludovico Sforza, geeft Da Vinci in 1490 de opdracht om een groots bronzen standbeeld van een paard te maken. 

Drie jaar later in 1493 presenteert Da Vinci het kleimodel van het paard, van maar liefst zeven meter hoog. Helaas heeft hij het beeld nooit kunnen afmaken... De Franse troepen bestormen Milaan en de hertog van Milaan heeft Leonardo's brons gereserveerd voor zijn wapens. Als eerbetoon aan Da Vinci, heeft Amerikaan Charles Dent het bronzenbeeld na al die eeuwen tot leven gewekt. In 1999 arriveert het paard van Leonardo in Milaan.

Terugkeer naar Florence

Leonardo is 50 jaar oud als hij weer terugkeert naar Florence, lopend in zijn roze tuniek, samen met zijn geliefde Salai... alleen is het niet meer het Florence wat hij zo goed kende van vroeger. Da Vinci is niet meer de enige kunstenaar in Florence. Er zijn nieuwe kunstenaars 'opgestegen', waaronder Michelangelo.

A8-ziekenhuis-kelder.jpg
De kelder van het ziekenhuis in Florence
A8-ziekenhuis-kelder.jpg

Als hij in het ziekenhuis een 100-jarige man spreekt die zegt 'nog nooit een dag ziek te zijn geweest', raakt Leonardo  gefascineerd door de anatomie van de mens. Hij krijgt in de kelder van het ziekenhuis een eigen werkplek en gaat daar aan de slag met een scalpel, om de anatomie verder te bestuderen.

Sterfplek aan het Franse Hof 

Op 2 mei 1519, op 67-jarige leeftijd, overlijdt Da Vinci in het Franse Amboise. Het graf van Da Vinci is tijdens de Franse revolutie verwoest en zijn resten zijn vermoedelijk herbegraven in de kapel van Château d'Amboise.

A6-Da-Vinci-graf.jpg
Da Vinci graf
A6-Da-Vinci-graf.jpg

Deel dit artikel