Leonardo da Vinci laat zijn geboortegrond achter zich en vertrekt in zijn laatste levensjaren naar Frankrijk, maar hij is niet alleen... De Mona Lisa gaat mee! 

De uitzending Diederik en Da Vinci: De soep wordt koud, 1513 - 1519 is op deze pagina terug te kijken. 

De laatste woorden van Leonardo

In alweer de laatste aflevering van Diederik en Da Vinci bezoekt Diederik het graf van Da Vinci en de kamer waarin het genie zijn laatste adem heeft uitgeblazen. Op 2 mei 1519, op 67-jarige leeftijd, overleed Da Vinci in het Franse Amboise. Zijn laatste woorden die hij opschreef waren 'omdat de soep koud wordt...' Het graf van Da Vinci is tijdens de Franse revolutie verwoest en zijn resten zijn vermoedelijk herbegraven in de kapel van Château d'Amboise.

In zijn werkplaats stonden er op het moment dat Da Vinci overleed nog meerdere kunstwerken uitgestald, waaronder een van zijn meest beroemde werken: de Mona Lisa. ''Was hij iedere dag bezig met haar? Of waren er dagen dat hij niet naar haar omkeek? Wat betekende de Mona Lisa voor Da Vinci?'' We zullen het nooit weten, evenals het wereldgenie nooit heeft geweten hoe beroemd dit portret zou worden. 

De 'naakte' Mona Lisa

In Musée Condé in Chantilly, een plaatsje net boven Parijs, bevindt zich een houtskooltekening van een 'naakte' Mona Lisa, wat mogelijk een voorstudie is geweest van Da Vinci hemzelf. Volgens het museum zou Da Vinci er deels aan hebben gewerkt en is de tekening gemaakt tussen 1485 en 1535, de tijd waarin Da Vinci leefde. Er zouden meerdere gelijkenissen zijn met de echte Mona Lisa: de portretten zijn beide even groot en de positie van de handen en het bovenlichaam komen overeen. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan of de tekening uit de hand van Da Vinci komt. In de zomer van 2019 gaat het museum meer informatie bekend maken over de 'naakte' Mona Lisa. 

De naakte Mona Lisa
Bron: AFP
Vermoedelijk zou dit de voorstudie zijn geweest voor de Mona Lisa
De naakte Mona Lisa

Deel dit artikel