Leonardo da Vinci is 12 jaar als hij gaat wonen in de stad van creativiteit, durf, lef... het 15 eeuwse Florence. In deze stad groeit de jonge Leonardo uit tot een van de grote meesters, een echte ‘homo universalis’... 

Ongekende schoonheid

Leonardo ging in de leer bij Andrea del Verrocchio, een kunstenaar die bekend stond om zijn vooruitstrevende stijl. Verrocchio zag een groot talent in Leonardo, hij leerde schildertechnieken, bewegingen van mensen en het verschil tussen licht en donker. Tot uiteindelijk de leerling de meester voorbij streeft. Da Vinci was 'een sociaal mens van ongekende schoonheid' en aan de andere kant was hij wispelturig, ongeduldig, heel nieuwsgierig en maakte hij veel van zijn werken niet af... waaronder de 'Aanbidding der wijzen', die in het Uffizi hangt in Florence. 

Het landschap achter de Mona Lisa

Diederik loopt door één van de beroemdste decors van de hele kunstgeschiedenis, het La Balze gebied in Toscane. De rotspartijen uit dit gebied zijn terug te vinden in verschillende schilderijen van Da Vinci. Mogelijk heeft Da Vinci het landschap onbewust opgeslagen toen hij begon aan de Mona Lisa.

Leonardo was homoseksueel en hij kwam daar openlijk voor uit. Seksueel verkeer met een vrouw moest Da Vinci niets van weten. Al portretteerde Da Vinci vele vrouwen, hij zette zich altijd in om hen zo mooi mogelijk weer te geven, met al hun emoties en behandelde hen met respect. Daarmee is zijn beroemdste schilderij, een schilderij van een vrouw... de Mona Lisa. 

Deel dit artikel