Leonardo is 50 jaar als hij weer terugkeert naar Florence, lopend in zijn roze tuniek, samen met zijn geliefde Salai... alleen is het niet meer het Florence wat hij zo goed kende van vroeger. 

Diederik en Da Vinci: Kapers op de kust, 1499 - 1513 zie je op vrijdag 1 maart om 21.10 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending op deze pagina terug te kijken. 

Da Vinci vs. Michelangelo

Als Da Vinci in 1500 weer arriveert in Florence, komt de alleskunner erachter dat er nog meer kapers op de kust zijn en dat het Florence wat hij zo goed kende, in opstand leeft. Da Vinci was niet meer de enige kunstenaar in Florence, er waren nieuwe kunstenaars 'opgestegen', waaronder wel een hele grote... kunstenaar Michelangelo. Leonardo is jaloers op Michelangelo en probeert hem te dwarsbomen. Michelangelo krijgt namelijk de opdracht om een 'David' beeld te bouwen, alleen waar moet het beeld komen te staan? Niemand minder dan Da Vinci zit in de comissie om te bepalen waar het beeld komt te staan. Als het aan Leonardo ligt, zou de 'David' nu op een veel mindere prominente plek staan, dan waar het beeld zich nu bevindt.

A8-david-.jpg
De 'David' van Michelangelo
A8-david-.jpg

Da Vinci's anatomische studie

Leonardo raakt gefascineerd door de anatomie van de mens, als hij in het ziekenhuis een 100-jarige man spreekt die zegt 'nog nooit een dag ziek te zijn geweest'. Deze man overleed op dezelfde dag van deze uitspraak. Hij krijgt in de kelder van het ziekenhuis een eigen werkplek en gaat daar aan de slag met een scapel, om de anatomie verder te bestuderen. Vijf jaar lang houdt Da Vinci zich ermee bezig, snijdt overleden mensen open en bekijkt hoe de spieropbouw van de mens eruit ziet. Da Vinci ontdekt de doodsoorzaak van de 100-jarige man. Hij schrijft bij zijn aantekeningen dat hij overleden is aan aderverkalking, wat pas eeuwen later wordt herkend als een echte aandoening...

Da Vinci's fascinatie voor de anatomie brengt de kunstenaar weer terug naar het begin: hoe beeld je de emoties van de mens uit? Hij stort zich op de spieren van de mond, 'het meest beweeglijke onderdeel van het menselijke lichaam'. Deze studie schreef en tekende Da Vinci in meerdere schetsen, wat de basis vormde voor één van de beroemdste glimlachen ter wereld... de Mona Lisa. 

Deel dit artikel