Als in 1999 duidelijk wordt dat kroonprins Willem-Alexander een vriendin heeft, wil heel Nederland weten wie zij is. Zowel de vaderlandse als internationale pers zet alles op alles om meer over deze mysterieuze Argentijnse te weten te komen.

Wie is die blonde dame?

Het is 1999 en we hebben maar een paar foto’s gezien van ‘een vriendin’ van kroonprins Willem-Alexander op de boot van prins Bernhard. Verder is er nog niets bekend. Hoe heet deze blonde dame? Waar komt ze vandaan? Is het een serieuze relatie? De jacht op Máxima is geopend. 

De relatie is officieel

Drie jaar lang heeft Máxima anoniem en in relatieve rust in New York kunnen wonen. Maar dat ging gauw voorbij. Vanaf augustus 1999 wordt steeds duidelijker dat het serieus is tussen Willem-Alexander en Máxima. Máxima heeft iedere dag tientallen mensen van de pers achter zich aan. Op 2 september 1999 bevestigt Willem-Alexander zijn relatie met Máxima aan de toenmalige premier Wim Kok. Het is officieel, hij heeft een vriendin.

In Buenos Aires ontmoet Dionne Stax kunstfotograaf Henry von Wartenberg. In november 1999 speelt Henry een paar dagen voor paparazzo in New York en weet daar als eerste het verliefde stel op beeld vast te leggen. Zijn beelden kon hij voor een fors bedrag verkopen...

blockquote
De foto's die toen werden gemaakt, waren echt kapitalen waard
Koningshuisdeskundige Justine Marcella

Struikelblok voor het huwelijk

Tussen Máxima en Willem-Alexander gaat het hartstikke goed. Hun liefde lijkt naar een verloving en uiteindelijk een huwelijk te leiden. Maar er is een héél groot struikelblok: de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, en zijn betrokkenheid in de militaire junta geleid door Jorge Videla. 

Voor het koppel kan trouwen, moet duidelijk worden wat de rol van Jorge Zorreguieta tijdens dit bloederige regime is geweest. Professor Michiel Baud wordt in het diepste geheim benaderd door oud-premier Wim Kok met de vraag of hij een wetenschappelijk onderzoek wil doen naar Máxima's vader.

Kan het parlement instemmen met een eventueel huwelijk? Of moet kroonprins Willem-Alexander wellicht afstand doen van de troon om met Máxima te trouwen? 

Van New York naar Brussel 

Terwijl het onderzoek naar Jorge Zorreguieta nog in volle gang is en nog volstrekt onduidelijk is wat de eventuele consequenties van de uitslag van het onderzoek kunnen zijn, wordt Máxima alvast voorbereid op haar koninklijke toekomst.

Om dichter bij Willem-Alexander te zijn, verhuist Máxima van New York naar Brussel. Naast haar baan bij de bank heeft Máxima een hoop studeerwerk. Zo bijt ze zich vast in de Nederlandse taal en verdiept ze zich in de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Dionne ontmoet drie oud-collega's van Máxima die in Brussel intensief met haar hebben samengewerkt. 

De verloving

De conclusie uit het rapport van Michiel Baud is uiteindelijk dat vader Jorge Zorreguieta wel op de hoogte moet zijn geweest van de gruweldaden van Jorge Videla, maar dat hij er zelf niet aan heeft deelgenomen. Geen reden om geen toestemming te geven voor de verloving.

Máxima mag eindelijk trouwen met haar prins. Als Máxima Zorreguieta 30 jaar is, wordt ze officieel voorgesteld aan het Nederlandse volk als de verloofde van kroonprins Willem-Alexander.

Dionne Dichtbij: Máxima zie je maandag 17 mei 2021 om 21.50 uur op NPO 1

Dionne Dichtbij: Máxima terugkijken

Deel dit artikel