Waar is Máxima geboren? Hoe was ze als puber en waar ging ze naar school? Dionne Stax gaat op onderzoek uit en volgt de reis van haar leven, die begint in de hoofdstad van Argentinië: Buenos Aires. 

Een hechte familie

Máxima Zorreguieta werd geboren op 17 mei 1971. Als jong meisje woont Máxima in de keurige wijk Recoletta, in Buenos Aires. In de loop der jaren krijgt Máxima twee broertjes en één zusje. Máxima beleeft een aangename jeugd en is zeer hecht met haar familie. De vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, is druk met zijn carrière in de agrarische sector.

Het land is verdeeld en er zijn grote verschillen tussen arm en rijk. De Argentijnen leven in een klassenbewuste maatschappij waar de hogere kringen altijd de regels in het leven hebben bepaald. En ook de Zorreguieta's streefden naar die hogere status.

Staatsgreep Argentinië

Terwijl Máxima veilig en beschermd opgroeit bij haar familie, gaat het niet goed met Argentinië. Bomaanslagen, protesten en politieke moorden zijn aan de orde van de dag. In maart 1976 pleegt juntaleider Jorge Videla een staatsgreep en neemt de macht over. Op dat moment heeft de vader van Máxima, Jorge al flink carrière gemaakt in de politiek. Hij wordt staatssecretaris van Landbouw en later minister.

Een wereldwijs meisje

Máxima had als dochter een speciale band met haar vader. Samen met hem deelde ze haar interesse in economie en politiek. Haar vader is erg trots en neemt haar met plezier mee tijdens werkbezoeken. Hier trok Máxima graag de aandacht en stond ze graag in het middelpunt.

Grote dromen voor Máxima

In 1983 komt er een einde aan de militaire junta. De vader en moeder van Máxima hebben grote dromen voor haar en dus sturen ze Máxima naar een dure, eliteschool. Ze wordt klaargestoomd voor de high-society, bij voorkeur in het buitenland. De middelbare school was een privéschool waar enkel meisjes op zaten en waar tweetalig onderwijs werd gegeven. Máxima pendelde iedere dag een uur van huis naar school in haar schooluniform.

Juf Elsa González heeft Máxima in de klas gehad tijdens het laatste jaar op de middelbare school. ''Maxima was een zelfverzekerde goede student. Ze was heel verantwoordelijk en geïnteresseerd. Op haar school werden haar brede interesses verder ontwikkeld.''

blockquote
Máxima was een aanwinst voor haar klas
Juf Elsa González
Dionne-Dichtbij-Maxima-Dionne-Met-Juf-Maxima-1280x720.jpg
Dionne Stax met juf Elsa González
Dionne-Dichtbij-Maxima-Dionne-Met-Juf-Maxima-1280x720.jpg

Máxima merkt al als tiener op dat haar land in een enorme economische crisis verkeert. Ook de armoede in haar eigen stad doet haar besluiten er iets aan te willen doen. Op haar achttiende gaat Máxima economische wetenschappen studeren op een katholieke universiteit in Buenos Aires.

Naast een zware studie werkte Máxima ook nog als bijlesleraar voor wiskunde en Engels. Als ze in 1996 is afgestudeerd als econome, krijgt de ambitieuze Máxima een goede baan in het financiële hart van de wereld: New York.

En dan...

Máxima is gelukkig in New York. Ze heeft het naar haar zin op werk en de wereld ligt aan haar voeten. In april van 1999 wordt Máxima door een vriendin uitgenodigd om mee te gaan naar Sevilla, naar de zogenaamde La Feria de Abril: het grootste feest van Andalusië. Op dit feest werd Máxima voorgesteld aan toen nog kroonprins Willem-Alexander. Maar het was geen liefde op het eerste gezicht... Toch raakten ze diezelfde avond met elkaar in gesprek en spraken ze later weer af in New York. En vanaf dan staat het leven van Máxima compleet op zijn kop...

Dionne Dichtbij: Máxima zie je vanaf maandag 10 mei 2021 om 21.35 uur op NPO 1.

Dionne Dichtbij: Máxima terugkijken

Deel dit artikel