Na een lange en emotionele aanloop is het dan zover: op 02-02-2002 trouwt Máxima Zorreguieta haar kroonprins Willem-Alexander. Miljoenen Nederlanders zullen het huwelijk aanschouwen.
Het huwelijk der huwelijken
Op 02-02-2002 gaat het gebeuren: het huwelijk der huwelijken. Er is een burgerlijk huwelijk maar ook een kerkelijke inzegening. Een groot deel van de familie van Máxima is erbij.
Alleen Máxima haar ouders zullen, als resultaat van het onderzoek dat is gedaan naar de vader van Máxima in het junta regime in de jaren 70, niet aanwezig zijn. Toch loopt Máxima zichtbaar gelukkig als toekomstige koningin aan de zijde van Willem-Alexander richting de Beurs van Berlage.
‘’Ik weet nog wel dat Máxima echt zenuwachtig was’’
Job Cohen was op dat moment burgemeester van Amsterdam. Hij sloot in de ochtend het burgerlijk huwelijk. Direct daarna volgde de kerkelijke inzegening in de Nieuwe Kerk. Het huwelijk is een enorme happening die bijgewoond wordt door de nationale en internationale jetset. Ook de collega’s van Máxima uit Brussel zijn aanwezig.
Voormalig tv-regisseur Rudolf Spoor is de man die de kerkelijke inzegening zo goed mogelijk in beeld moet brengen. Miljoenen Nederlanders zullen het huwelijk aanschouwen via de televisie. Dionne zoekt Rudolf op in de Nieuwe Kerk. Rudolf vertelt dat de super close-up van de beroemde traan van Máxima beslist geen toeval was.
Wanneer komt er een kindje?
Máxima is nu officieel prinses van Oranje-Nassau. Ze gaat aan het werk en doet talloze werkbezoeken om haar steentje bij te dragen aan de maatschappij. Maar wat veel Nederlanders zich vooral afvragen is: wanneer komt er een kindje?
Op 7 december 2003 bevalt Máxima van een dochter en toekomstige troonopvolger Catharina-Amalia. In 2005 wordt Alexia geboren en in 2007 is met de komst van Ariane het gezin compleet.
Máxima blijft onverminderd ambitieus en in 2009 wordt ze speciale pleitbezorger bij de Verenigde Naties. Ze reist de hele wereld over om zich in te zetten voor het vergroten van toegang tot financiële diensten.
De troonwisseling
Het is 30 april 2013. De Dam in Amsterdam is opnieuw oranje gekleurd. Na 33 jaar doet koningin Beatrix afstand van de troon. Willem-Alexander wordt ingehuldigd als koning. En dat maakt Máxima koningin. Het is een keerpunt in haar leven. En daarmee is ook het sprookje compleet: van meisje tot Majesteit.
Een eervolle taak
Amazone Anky van Grunsven heeft een bijzondere relatie met het koningshuis. Als een van de grootste olympiërs in de Nederlandse geschiedenis ontmoet ze regelmatig Willem-Alexander en Máxima. Ze wordt gevraagd heraut te zijn tijdens de inhuldiging. Robbert Dijkgraaf en André Kuipers zijn haar medeherauten. Een heraut is degene die aan het volk laat weten dat er een nieuwe koning is, een erefunctie.
In voor- en tegenspoed
Ook een koningin krijgt soms te maken met heftige en verdrietige gebeurtenissen. En dan word je geacht tot steun te zijn. In juli 2014 is de ramp met vlucht MH17. Nederland is in diepe rouw om alle inzittenden die om het leven zijn gekomen. Máxima en Willem-Alexander tonen zich zeer betrokken.
Ook op privévlak krijgt Máxima in relatief korte tijd te maken met aangrijpende gebeurtenissen. Haar vader Jorge Zorreguieta is al enige tijd ernstig ziek. Hij overlijdt in augustus 2017. Nog geen jaar later pleegt haar zusje Ines zelfmoord, ze leed aan depressies. Ze is peetmoeder van Ariane.
Máxima gebruikt haar eigen verdrietige ervaring om er iets positiefs mee te doen. Ze maakt het thema zelfmoord bespreekbaar en brengt een bezoek aan de stichting 113 Zelfmoordpreventie.
De Gouden Kooi
Onze monarchie blijft altijd een discussiepunt. Wat kun je als Majesteit wel en vooral niet doen? Afgelopen jaren zijn er een aantal incidenten geweest die de Oranjes geen goed hebben gedaan. Uit onderzoek is gebleken dat de tevredenheid over het functioneren van het koningskoppel flink is gedaald. Hoewel de eerste tekenen van herstel zichtbaar zijn, wordt hen vooral de vakantietrip naar Griekenland tijdens de coronapandemie verweten.
Máxima heeft 24/7 een voorbeeldfunctie. Alles wat ze doet wordt scherp in de gaten gehouden. Haar leven speelt zich letterlijk af in een gouden kooi. En daarbij wordt ook haar kleding in de gaten gehouden.
Achter de kledingkeuze van Máxima zit vaak een gedachte. Eduard Vermeulen is één van Máxima’s favoriete ontwerpers. Al twintig jaar draagt ze zijn creaties. Dionne zoekt Eduard op in Brussel. Wat maakt Máxima zo'n stijlicoon?
Dionne Dichtbij: Máxima, maandag 24 mei om 21.25 uur op NPO 1