Is Netty grootgebracht door haar oom en tante en was haar echte moeder op de achtergrond altijd aanwezig als haar tante? En is de man die Ingrid vroeger altijd als vader zag, wel echt haar vader? Aan Dionne Stax de taak hier antwoord op te geven.

DNA-afl.3-Netty.jpg
Verhaal van Netty
DNA-afl.3-Netty.jpg

 “Is mijn tante Annie mijn moeder of is mijn moeder eigenlijk mijn tante?”

In 2018 komt de 65-jarige Netty erachter dat op exact haar geboortedatum, tante Annie een doodgeboren kindje heeft gekregen. Hier is nooit over gesproken binnen de familie. Er is een graf van het doodgeboren kindje zonder steen, zonder naam. Na deze ontdekking komen veel herinneringen los bij Netty, want zij heeft altijd een bijzondere band gehad met tante Annie.

Het vermoeden bestaat nu dat de ongehuwde, 21-jarige Annie haar baby heeft afgestaan aan haar broer en zijn vrouw Trijntje. Dus misschien is Netty het kindje van Annie, dat zij heeft moeten afstaan om een schande te voorkomen. Met een halfzus van Netty en een dochter van tante Annie kunnen we een DNA-test doen. Is Netty grootgebracht door haar oom en tante en was haar echte moeder op de achtergrond altijd aanwezig als haar tante? 

DNA-afl.3-Ingrid.jpg
Verhaal van Ingrid
DNA-afl.3-Ingrid.jpg

 “Is de man die ik vroeger altijd als vader zag, wel echt mijn vader?”

De ouders van Ingrid krijgen na de oorlog een dochter terwijl ze niet samenwonen. De woningnood was in die tijd hoog in Rotterdam en vader en moeder konden moeilijk huisvesting krijgen. Dit leidde ertoe dat moeder een tijdje op het politiebureau sliep met haar baby en vader woonde nog bij zijn ouders. Moeder was namelijk niet welkom bij haar ouders en ook niet bij haar schoonouders. In deze periode, dat moeder op het politiebureau verbleef, raakte ze zwanger van Ingrid. Ingrid en haar zus schelen nog geen jaar. Uiteindelijk kregen de ouders van Ingrid een woning in Rotterdam en het gezin werd uitgebreid met een broertje.

Het is opvallend dat Ingrid totaal anders wordt behandeld dan haar zus en broer. Ingrid werd regelmatig fysiek mishandeld en haar broer en zus niet. Dit heeft bij Ingrid geleid tot onbegrip. Hoe kan een vader zijn kind zo behandelen? Op haar zestiende komt Ingrid erachter dat ze een erfelijke bloedziekte heeft. Echter, deze ziekte komt nergens anders in de familie voor. Hoe kan dit? Heeft zij een andere vader en van hem deze ziekte geërfd?

Als Ingrid haar twijfels deelt met haar tante, de zus van haar vader, komt ze erachter dat zij ook denkt dat haar broer niet de vader is van Ingrid. Haar driftige vader reageert niet eens op roddels binnen de familie dat hij niet de vader van Ingrid is, dit verbaast haar zeer. Door middel van een DNA-test met de broer en zus van Ingrid kunnen we de vraag beantwoorden of Wil de vader is van Ingrid. 

Het verhaal van Netty en Ingrid zie je donderdag 13 februari 2020 in DNA Onbekend om 20.35 uur op NPO 1. Daarna is de uitzending hier terug te zien.

Deel dit artikel