In de aflevering van woensdag 10 april 2019 de verhalen van Yannitsa en Peter. Beiden zijn hun leven lang op zoek naar hun biologische vader. Peter heeft zeer vage aanknopingspunten die steeds concreter worden. Bij Yannitsa is het een stuk duidelijker, maar niet minder pijnlijk, want is haar oom eigenlijk haar biologische vader?

Gelogen en gezwegen

De moeder van Peter Vledder (49) heeft haar leven lang gelogen en gezwegen over de echte vader van Peter. Peters moeder is 19 jaar als zij in verwachting is van Peter, zij woont dan nog bij haar ouders thuis. Het is een schande voor de gelovige familie dat hun ongetrouwde dochter zwanger is.

Ineke, Peters moeder, heeft in die tijd met verschillende jongens uit de buurt contact. Anne Vledder is een van deze jongens. In de periode dat Ineke zwanger raakt zit Anne in militaire dienst en is gestationeerd in Duitsland. Ineke besluit nog voor de bevalling met Anne te trouwen, terwijl zij zeker weet dat hij niet de vader van Peter is. Ineke en Anne krijgen later nog drie zonen samen. En al van kleins af aan is te zien dat Peter niet op éen van zijn drie broertjes lijkt.

Verschillende mannen
Hoewel Peter al vanaf zijn twaalfde vermoedt dat Anne niet zijn vader is, durft hij pas op z’n 22ste de confrontatie aan te gaan met zijn moeder. Als Peter zijn moeder radeloos toespreekt en de waarheid verlangt, komt zijn moeder met verschillende verhalen over verschillende mannen op de proppen. Als Peter deze verhalen checkt, blijken het allemaal leugens te zijn.

Ten einde raad staakt Peter zijn zoektocht, maar als zijn moeder overlijdt zet hij zijn zoektocht voort. Van oom Gerrit, de broer van Peters moeder hoort hij dat Ineke eind jaren ’60 veel contact had met de buurjongens uit Geuzeveld. Peter gaat deze informatie verder onderzoeken.

In aanmerking komen Jan en Simon, de twee broers zijn overleden, maar via hun jongere broer Klaas kunnen we een DNA-test doen. Dan is er nog de andere buurjongen, Wim.  Wim is later met de zus van Peters moeder getrouwd en is nu dus een oom van Peter is. Via een neef van Wim kunnen we testen of Wim de mogelijke vader is Peter.

Zijn moeder heeft gelogen
Bron: AVROTROS
Peter Vledder wil weten wie zijn vader is
Zijn moeder heeft gelogen

Een ongewenst kind

Yannitsa Wouters (42 jaar) is opgegroeid met de geruchten dat haar vader haar echte vader niet is en dat ze een ongewenst kind zou zijn. Deze geruchten heeft haar moeder altijd ontkend. Yannitsa wil dit heel graag geloven, maar haar gevoel zegt iets anders. Yanitsa’s moeder krijgt op haar achttiende een relatie met de 25-jarige John, ze krijgen samen een dochtertje.  

Slechte omstandigheden
De ouders van Yannitsa’s moeder waren niet te spreken over de relatie van hun dochter met deze John. Het was beter dat zij met haar baby het ouderlijk huis zou verlaten. John bracht zijn geliefde met de baby onder bij zijn broer, want John had elders nog een relatie. Moeder en kind woonde in het tuinhuis van broer Johannes. Het waren barslechte omstandigheden voor een moeder met een baby.

Na een tijdlange afwezigheid verscheen Jonh weer, hij regelde een ander onderkomen voor Yannitsa’s moeder. Zij bleek toen zwanger te zijn van Yannitsa. Johannes verteld zijn broer dat hij zijn vriendin zwanger heeft gemaakt. Yannita’s moeder ontkent dit, maar John gelooft zijn broer en laat haar in de steek.  

Moeder staat er alleen voor, maar bouwt een nieuw leven op met een nieuwe man. De man die Yannitsa ziet als haar vader. Maar moeder heeft altijd gezegd dat John de vader is van haar twee dochters en daar blijft zij bij.

Als de dochters van Johannes, dus de nichten van Yannitsa vertellen dat hun vader Johannes op zijn sterfbed heeft gezegd dat Yannitsa zijn dochter is, start voor Yannitsa een zoektocht waarbij alleen een DNA-test duidelijkheid kan geven, voor eens en altijd.

Yannitsa wil de waarheid weten
Bron: AVROTROS
Yannitsa wil de waarheid weten
Yannitsa wil de waarheid weten

Het verhaal van Peter en Yannitsa zie je woensdag 10 april om 20.30 uur op NPO 1.

Deel dit artikel