Thea is erkend door vader Ab maar hij wil niets met haar te maken hebben en denkt dat hij niet haar vader is. En Pieter heeft tot de dood van zijn vader nooit reden gehad om te twijfelen aan hun biologische band. Toch is er bij beiden een sterke twijfel en Dionne Stax gaat voor op zoek naar de waarheid. 

Een vader op afstand

DNA-1-3-Thea.jpg
Thea
DNA-1-3-Thea.jpg

In 1946 ontmoet de 19-jarige Guus, Thea’s moeder, ene Ab. Hij zit bij de marechaussee en wordt niet lang na de ontmoeting met Guus uitgezonden naar voormalig Nederlands-Indië. In diezelfde periode ontdekt Guus dat ze zwanger is en volgens haar is Ab de vader. Eind 1946 wordt Thea geboren. Ab is dan nog steeds in voormalig Nederlands-Indië. Ab en Guus trouwen op afstand; Ab erkent de baby en zorgt financieel voor moeder en kind. Maar al heel snel geeft Ab aan geen contact meer te willen en hij vraagt een scheiding aan.

blockquote
ik wil de waarheid; ben ik een kind van hem ja of nee?
 

Thea probeert gedurende haar leven meerdere malen contact met haar mogelijke vader Ab te krijgen, maar hij weigert en geeft aan dat hij denkt dat hij niet haar vader is. Thea wil nu eindelijk duidelijkheid.

Gezaaide twijfels

DNA-1-3-Pieter-close.jpg
Pieter
DNA-1-3-Pieter-close.jpg

Pieter wordt geboren in Woerden in een gezin waar er weinig liefde wordt gegeven aan de kinderen. Hoewel hij niet positief terugkijkt op zijn jeugd, heeft hij nooit reden gehad om te twijfelen aan de biologische band met zijn vader. Dit verandert na de dood van vader Gerard in 2002. Het was altijd al bekend dat Pieter zijn oudste zus een andere vader had. Maar dan hoort Pieter dat hij en zijn tweelingzus mogelijk ook van een andere vader zijn.

blockquote
Je verwacht het niet, je denkt hij is altijd mijn vader geweest
 

Pieter kan het niet geloven en besluit het verhaal naast zich neer te leggen. Dit lijkt hem lange tijd ook te lukken maar nu neemt de twijfel toch weer de overhand. Is de man met wie hij is opgegroeid wel echt zijn vader?

Uitzending dinsdag 1 maart 2022, 21.20 uur op NPO 1  (daarna is de uitzending terug te zien op NPO Start

Deel dit artikel