Sharona vraagt zich af of Wim haar biologische vader is en Bertina wil graag weten of zij dezelfde vader heeft als haar zus en halfzus. Aan Dionne Stax de taak hier antwoord op te geven.

DNA-afl.2-Sharona-tattoo.jpg
Sharona met tattoo van Leen
DNA-afl.2-Sharona-tattoo.jpg

"Is Wim mijn biologische vader?”
Sharona wordt op haar vierde uit huis geplaatst en woont tot haar achttiende in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen. Ze weet niet beter dat Leen haar vader is. Ze draagt zijn achternaam en hij wordt in officiële documenten genoemd als haar vader. Leen overlijdt in 2007. Sharona bezoekt regelmatig zijn graf en laat zijn naam op haar arm tatoeëren.

Tot in 2014 haar halfbroer haar vertelt dat Leen niet haar vader is, maar ene Wim. Sharona vindt Wim via Facebook en hij is erg blij om van haar te horen. Hij bevestigt dat Sharona zijn dochter is en dat hij al die jaren op haar heeft gewacht. Maar Sharona twijfelt, want in de periode dat zij is verwekt had haar moeder mogelijk nog andere mannen waar ze contact mee had. Haar moeder heeft namelijk zeven kinderen gekregen bij vier verschillende partners. Bovendien verbreekt Wim plotseling het contact met haar en dat terwijl hij zolang op haar gewacht heeft. Bij Sharona groeit de twijfel: is Wim wel haar biologische vader? En waarom staat hij dan niet vermeld als haar vader in de papieren van jeugdzorg? Een DNA-test kan haar definitief verlossen van de twijfel.

DNA-afl.2-Bertina.jpg
Bertina
DNA-afl.2-Bertina.jpg

“Heb ik dezelfde vader als mijn zus en mijn halfzus?”
Bertina is het derde kind in het huwelijk van vader Lambertus en moeder Helena. Ze heeft nog een oudere broer Roel en zus Jannie. Het huwelijk tussen Lambertus en Helena houdt geen stand. Als Bertina vier jaar is gaan haar ouders uit elkaar. De kinderen gaan met de moeder mee. Roel en Jannie blijven contact houden met hun vader, Bertina echter, om onbekende redenen niet. Wanneer Bertina vijftien jaar is zoekt haar vader toch contact met haar, maar dat is voor Bertina te laat. Bertina groeit op in de wetenschap dat ze misschien geen band heeft met Lambertus, maar dat hij wel haar vader is.

Totdat zus Jannie haar vertelt dat Lambertus altijd tegen haar zei dat Bertina geen ‘echte’ dochter van hem was. Bertina checkt dit verhaal bij haar moeder die dit als onzin afdoet. Later vertelt de dochter uit he tweede huwelijk van Lambertus eenzelfde verhaal; Jannie en Roel zijn wel kinderen van Lambertus, maar Bertina niet. Zowel Lambertus als Helena zijn inmiddels overleden. Alleen een DNA-test met de mogelijke zus en halfzus kan nog uitsluitsel bieden of Lambertus de biologische vader is van Bertina.

Het verhaal van Sharona en Bertina zie je donderdag 6 februari 2020 in DNA Onbekend om 20.35 uur op NPO 1. Daarna is de uitzending hier terug te kijken.

Deel dit artikel