Overkempe is een woon- en werkgemeenschap in het Overijsselse Boskamp voor zo'n 135 jongeren en volwassenen met een verstandelijke, fysieke of meervoudige beperking. Hoe gaat het er daar aan toe? In de eerste aflevering maken we kennis met bewoners Maarten en zijn broer Derrek, Michel en Gwendolyn. Ze proberen daar onder professionele begeleiding alles uit het leven te halen wat erin zit. Een ontroerend portret.

De broers Maarten en Derrek

Bewoners Maarten en Derrek zijn broers en schelen vier jaar. Beiden werken ze op de boerderij van Overkempe omdat ze gek zijn op dieren. Ze wilden perse samen in een huis wonen want ze kunnen niet zonder elkaar. Beide broers hebben het fragiele-X-syndroom. Dat is een erfelijke aandoening wat leidt tot verstandelijke beperking en autisme. 

Hun ouders vertellen over de shock van de diagnose en de moeilijke start van Maarten op Overkempe. Maar ook over de mooie momenten en de ontwikkeling van de broers. 

Michel is verliefd

Michel was pas anderhalf toen zijn ouders hem niet meer thuis konden houden, hij was onhandelbaar. Hij heeft een verstandelijke beperking en autisme. Op Overkempe, waar hij 25 jaar geleden kwam wonen, heeft Michel het naar zijn zin. Hij geniet van het afwisselende werk in de houtwerkplaats en vindt houvast in het verzamelen van allerlei spullen. 

Waar zijn ouders zijn weet hij niet. Liefde vindt hij bij zijn vriendin Katja, die ook op Overkempe woont.

Michel werkt graag in de houtwerkplaats
Bron: AVROTROS
Michel werkt graag in de houtwerkplaats
Michel werkt graag in de houtwerkplaats

Gwendolyn leeft in haar fantasiewereld

Als kind al was Gwendolyn heel stil. Ze is nog altijd niet spraakzaam en leeft in een heel eigen wereld. Ze werkt in de bakkerij waar ze, heel precies, stickers plakt op pakken koekjes. Ze laat niet makkelijk zien wie ze is. 'Als je met haar praat is het altijd raadsels oplossen', vertelt haar moeder. 'Wie ben jij? Wat wil je?'.

Gwendolyn werkt in de bakkerij
Bron: AVROTROS
Gwendolyn werkt in de bakkerij
Gwendolyn werkt in de bakkerij

Moeilijke momenten

Begeleider Gerrit-Jan heeft zich laten omscholen om op Overkempe te werken. Hij kwam uit de transportwereld maar toen hij een keer op een groep gekeken had, wilde hij dit werk doen. 'Deze mensen spelen geen toneel, ze zijn heel echt', vertelt hij. Natuurlijk zijn er soms moeilijke situaties waarin de begeleiders terecht komen. 

Het cononavirus op Overkempe

Update van Ivo Niehe: 'Er zijn nog geen besmettingen op Overkempe, dat is het goede nieuws. Vorige week is een bewoner getest en bleek het niet te hebben. De werkplaatsen zijn dicht, er wordt alleen beperkt gewerkt op de boerderij. Om de zo belangrijke structuur in de dagen te behouden, heeft elk huis een strak programma gemaakt voor werken in huis; corvee taken op vaste tijden, eten voorbereiden, huishoudelijk werk en er wordt intensief gewandeld. 

Familie en kennissen zijn tot 1 juni niet welkom, met één uitzondering: als een van de bewoners er merkbaar onder lijdt en afwijkend gedrag vertoont, wordt in overleg met de orthopedagoog besloten of bezoek alsnog kan. De bewoners ervaren over het algemeen de huidige situatie als ongemakkelijk.

Een jaar op Overkempe, zondag 12 april 2020 om 23.45 uur op NPO 1. Daarna is de uitzending hier terug te kijken.

Deel dit artikel