Overkempe is een woon- en werkgemeenschap in het Overijsselse Boskamp waar zo'n 135 jongeren en volwassenen met een verstandelijke, fysieke of meervoudige beperking wonen. Hoe gaat het er aan toe? In deze aflevering maken we onder anderen kennis met Olga en Hans-Christiaan.

Olga, een agressief schatje

Olga (42) is de oudste in een gezin met vier kinderen. Ze was een schatje maar kon al snel niet meer thuis wonen. Haar ouders zagen dat er iets aan de hand was, maar wisten niet wat. Olga kon erg agressief zijn en haar broers hebben zelfs bijtwonden van haar. 'Ze heeft ons veel vrolijkheid en liefde gebracht, maar ook spanning en angst', vertelt haar moeder. 'Olga is heel impulsief en heeft plezier als iemand anders echt pijn heeft'. 

Olga werkt op Overkempe in het washok en heeft zelfs een diploma voor was opvouwen.

Olga aan het werk in het washok
Bron: AVROTROS
Olga aan het werk in het washok
Olga aan het werk in het washok

Hans-Christiaan

Hans-Christiaan is geboren met een spina bifida, een open ruggetje. Zijn vader kreeg de keuze om hem te laten operen of niet. Die keuze was niet moeilijk, Hans-Christiaan zou geopereerd worden. Na de operatie ontwikkelde hij een waterhoofd, iets wat normaal is bij kinderen met een spina bifida. Er moest een drain geplaatst worden maar daarbij ging iets mis waardoor Hans-Christiaan een ernstige hersenbeschadiging opliep. Hij kan niet praten en niets begrijpen. 

Toch is zijn vader nooit boos geweest. 'Hans-Christiaan is altijd vrolijk. Hij weet niet wat zijn beperking is'.

Hans-Christiaan en zijn vader
Bron: AVROTROS
Hans-Christiaan en zijn vader
Hans-Christiaan en zijn vader

Verder ontmoeten we Parcival, een groot fan van André Hazes en spreken we Katja en Michel tijdens hun maandelijkse date.

Een jaar op Overkempe, aflevering 2 zie je zondag 19 april 2020 om 23.40 uur op NPO 1. Daarna is de uitzending hier terug te kijken.

Deel dit artikel