Overkempe is een woon- en werkgemeenschap in het Overijsselse Boskamp waar zo'n 135 jongeren en volwassenen met een verstandelijke, fysieke of meervoudige beperking wonen. Hoe gaat het daar aan toe?

In deel 3 van 'Een jaar op Overkempe' vertellen boer Mindert en boerin Esther hoe het is om te werken met mensen met een verstandelijke beperking. Werken op de boerderij en het zinvol bezig zijn geeft de bewoners structuur. Iedereen werkt vol overgave. 

blockquote
Het is een gestructureerde chaos
Boer Mindert

Cees geniet van vakantie

Toen Cees anderhalf was veranderde zijn gedrag. Hij maakte minder oogcontact en leek zich meer terug te trekken in zijn eigen wereld. Tijdens een operatie kreeg hij zuurstof tekort wat resulteerde in een hersenbeschadiging. Het uit huis plaatsen van Cees was een emotionele en moeilijke beslissing, maar het ging niet meer thuis. Op Overkempe is hij op zijn plek en hij werkt graag op de boerderij. Van vakanties wordt hij blij, daar geniet hij echt van. Zijn broer en zus vertellen.

Jurrien is erg ambitieus

Jurrien is gek op het schrijven van verhalen en gedichten en wil hier graag beter in worden. Hij schrijft over zijn humeur en fantasie maar ook over politieseries. 'Ik laat mijn gedachten gaan en dan schrijf ik het op', aldus Jurrien.

Verder wordt Peter toegezongen omdat hij jarig is en maken we kennis met Coby, zij woont bijna zelfstandig.

Deel 3 van 'Een jaar op Overkempe' zie je zondag 26 april 2020 om 23.30 uur op NPO 1. Daarna is de uitzending hier terug te kijken.

Deel dit artikel