De coronacrisis treft iedereen, zo ook de bewoners en medewerkers van Overkempe. Hoe gaat het met de bewoners in deze tijden? En wat voor invloed hebben de bezuinigingen in de zorg op Overkempe?
In het laatste deel van 'Een jaar op Overkempe' zien we hoe de bewoners en medewerkers omgaan met de coronacrisis. Familie en kennissen mogen niet langskomen en dat is voor sommige bewoners extra moeilijk. Via videobellen en kaartjes houden ze contact met het thuisfront. Er worden spelletjes gedaan, legpuzzels gemaakt en tegen de gewoonte in mag door de week de televisie aan.
Tom wil naar zijn moeder maar mag alleen videobellen
Het gedroomde uitje in gevaar
'Vroeger' gingen de bewoners elke week naar het zwembad. In het warme water kunnen ze ontspannen en vrij bewegen. Dit is niet alleen genieten maar ook in medisch opzicht goed voor ze. En voor veel bewoners is het bewegen in water noodzakelijk. 'Die drie kwartier in het zwembad is enorm genieten en als je naar het gezicht van de bewoners kijkt hoe heerlijk ze het vinden, zwemtherapie helpt enorm', aldus fysiotherapeute Lieke.
Door bezuinigingen in de zorg kan dit gedroomde uitje niet meer doorgaan voor iedereen. Het zwemmen is nu alleen voor een paar bewoners met medische indicatie. Ze gaan niet meer elke week maar om de twee weken.
Omgekeerde integratie
Ruth en haar twee kinderen hebben geen beperking maar hebben wel een huis op Overkempe. Ze wonen er met veel plezier en ze hebben een goede band met de buren. Wat voor effect heeft dat op de bewoners en op de kinderen? Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken, vertelt wat hij vindt van deze omgekeerde integratie. Ook gaat hij in op de coronacrisis en bezuinigingen in de zorg.
Deel 4 van Een jaar op Overkempe zie je zondag 3 mei 2020 om middernacht op NPO 1. Daarna is de uitzending hier terug te kijken.