Wil je een moeilijke of een makkelijke vraag? Zet je een escape in of ben je zo zeker van je zaak dat je de inzet wilt verdubbelen? In Eén tegen 100 gaat het om alles of niets. In deze aflevering gaan Elianne, Nina en Ineke afzonderlijk van elkaar, de strijd aan met 100 tegenkandidaten. Wie heeft stalen zenuwen? En Gaston reikt de straatprijs uit in De Bilt. 

Een vraag uit de categorie culinair: Hoe heten de gehaktballetjes, die net als surströmming veel gegeten worden in Zweden?

→ Bekijk het fragment: wat is surströmming?

Het goede doel

Oxfam Novib is een wereldwijde beweging die samen armoede en onrecht verslaan. Wij zijn krachtige vrouwen, hardwerkende boeren, ambitieuze jongeren, gedreven onderzoekers en betrokken donateurs. Wij zijn de stem van miljoenen. In 93 landen staan we op tegen de problemen die armoede veroorzaken en in stand houden: honger, onveiligheid, onrechtvaardigheid en gebrek aan perspectief. Dat doen we met projecten, publiekscampagnes, onderzoek en politieke druk. De afgelopen 15 jaar is extreme armoede al gehalveerd. Als we nu doorpakken kunnen we extreme armoede en onrecht voorgoed verslaan.

Vluchtelingen uit Myanmar

In Bangladesh barsten de vluchtelingenkampen uit hun voegen door de toestroom van zoveel vluchtelingen uit Myanmar. Mensen wonen in kleine geïmproviseerde onderkomens van bamboo en zeil. Er is weinig eten en het water is vervuild door ontlasting uit overstroomde latrines. Oxfam Novib komt in actie voor deze mensen. Op dit moment ligt de focus op schoon drinkwater en hygiëne. Er worden putten geboord voor schoon drinkwater en er worden sanitaire voorzieningen aangelegd om te voorkomen dat ziektes uitbreken. Bovendien deelt Oxfam tegoedbonnen uit die de vluchtelingen kunnen inwisselen voor voedzame ingredienten.

Deel dit artikel