Radio Veronica zond uit vanaf zee en was vanwege zijn unieke programmering dé radiozender voor de jeugd. 

Veronica begon in 1960 als zeezender die opereerde vanaf een boot die rondvoer op de Noordzee. Veronica voorzag Nederland van popmuziek en werd enorm populair bij de jeugd. De legaliteit van de zender werd sterk betwist, maar doordat de uitzendboot vakkundig in internationale wateren bleef, wisten ze de Nederlandse omroepwetgeving te omzeilen. 

Radio Veronica had geen presentatoren, maar deejays. In plaats van het keurig oplezen van teksten werd er veel geïmproviseerd. Ook trokken ze met drive-in shows het land in om zich zichtbaar te maken bij de doelgroep. Een greep uit de Veronica deejays: Lex Harding was te horen in zijn Lexsjo, Tom Collins had de Tom Collins Show, Rob Out bedacht het klassieke Goud van Out en was bovendien vanaf 1970 programmaleider van de zender. 

blockquote
Welke voormalige DJ van Radio Veronica is tegenwoordig iedere werkdag te horen bij Omroep Max?
Bijbehorende vraag in de categorie radio 

De overheid wilde graag van de zeezender af en na de goedkeuring van het Verdrag van Straatsburg in 1974 – waarmee medewerking aan radiouitzendingen vanaf zee werd verboden - moest Veronica op 31 augustus 1974 alsnog stoppen met uitzenden.

Fragment uit Eén tegen 100, vrijdag 31 augustus om 21.30 uur op NPO 1

Meer Een tegen 100

Deel dit artikel