Hatari is een politiek, multimediaal project die schopt tegen de zinloosheid van het dagelijks leven. De groep vertegenwoordigt IJsland op het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv. 

Hatari treedt voor IJsland op in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival op dinsdag 14 mei, met het nummer ‘Hatrið mun sigra'.

Politiek statement

Hatari is in 2015 opgericht in Reykjavik, IJsland door Klemens Hannigan en Matthias Tryggvi Haraldsson. De gemaskerde drummer Einar Hrafn Stefansson volgde kort daarna. Hun deelname aan het Songfestival is hun eerste serieuze poging om de onvermijdelijke val van het kapitalisme in werking te zetten.

Wist je dat...

... 'Haat zal zegevieren' de vertaling is van Hatari's nummer 'Hatrið mun sigra'? 

... Hatari bestaat uit drie vrienden die elkaar ontmoet hebben op de Kunstacademie? 

... Hatari de award voor 'Best Live Band' heeft gewonnen? 

De groep legt uit wat zij willen bereiken met hun muziek: "We kunnen dingen niet veranderen, maar wel de anomie van de neoliberale samenleving blootleggen. De zinloosheid van elke minuut die we doorbrengen in het futiele ras en de lage prijs waarvoor de mens zichzelf steeds weer schaamteloos verkoopt. We kunnen schreeuwen tegen onze eigen onkunde, schreeuwen tegen de manier waarop we slaapwandeld een routine volgen en ons publiek smeken om zich te verenigen, schouder aan schouder en dans. Dans of sterf. Hatari vertegenwoordigt een weldoordachte reflectie op hoop en hopeloosheid, macht en onderdrukking, van beeld, individualisme, despotisme, het blootleggen van de contradicties van mensen opgesloten in hetzelfde systeem, waar ze zich tergelijkertijd tegen verzetten. Wij zijn Hatari. We zijn allemaal Hatari".

Bekijk de inhoud op Instagram

Hatari - 'Hatrið mun sigra'.

Bekijk hier de inzending van Hatari voor het Eurovisie Songfestival 2019 in Tel Aviv:

Deel dit artikel