Op dinsdag 9 mei 2023 treden Mia en Dion namens Nederland op in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival met hun nummer 'Burning Daylight'.

clock update 10 mei 2023, 10:36
Nederland is niet door naar de finale

Mia Nicolai en Dion Cooper zijn met ' Burning Daylight' helaas niet door naar de finale van het Eurovisie Songfestival

Optreden van Nederland uit de eerste halve finale

Mia Nicolai

Mia startte al op haar derde met viool- en pianolessen en kreeg vanuit huis een creatieve opvoeding mee met toneel, ballet, muziek en verhalen vertellen. Ze nam de single Set Me Free op en boekte met Mutual Needs internationaal succes. Mia vindt haar inspiratie in artiesten zoals David Bowie. Maar vooral in het vrij uiten van creativiteit en het samenvoegen van kunstvormen. De boodschap die ze wil overdragen met haar muziek is dat je verleden niks zegt over de toekomst en dat je dat helemaal zelf in de hand hebt. Je kunt jezelf creëren tot de persoon die je droomt te zijn. En dat begint bij acceptatie.

Tekst gaat verder onder de Instagram post

Dion Cooper

Dion groeide op in een muzikaal gezin en droomde al vroeg van een leven als muzikant. Zijn debuut was in 2020 met de EP Too Young Too Dumbgevolgd door de single Fire die binnen een aantal maanden bijna een miljoen streams haalde. In 2021 trad hij op als support act tijdens de tour van Duncan Laurence. 

Dion laat zich inspireren door een mix van muziekstijlen met als hoofdrol; classic rock meets singer songwriter, oftewel Bryan Adams meets Harry Styles. Met het mantra ‘Bring the joy' inspireert Dion zijn muziek en leven.

Tekst gaat verder onder de Instagram post

Waar gaat het nummer Burning Daylight over?

Burning Daylight is geschreven door Mia Nicolai, Dion Cooper, Duncan Laurence, Jordan Garfield en Loek van der Grinten. Het nummer is ‘een ode aan vallen en opstaan’. 

“Burning Daylight gaat over vallen, fouten maken en dan weer opstaan. Dat je leert van die fouten, van je verleden, dat je dingen achter je kunt laten zodat je een betere versie van jezelf kan worden. Maar het gaat ook over accepteren dat we allemaal menselijk zijn en dat als mensen ook pijn ervaren en dat we daar doorheen moeten.” 

Tekst gaat verder onder de video 

Ontstaan van Burning Daylight

Mia ontmoet Jordan voor het eerste wanneer ze beiden een studiosessie in Nederland bijwonen. Jordan: “Ik kwam de studio in en daar was een grote bubbel vol met energie. Ze liep met me mee naar binnen en ik dacht meteen: wie is dit?”  Mia, Jordan en Duncan spreken daarna regelmatig af tijdens de coronapandemie. Op een bepaalde avond kijken ze samen een documentaire over Shawn Mendes en raken enorm geïnspireerd. Die inspiratie heeft uiteindelijk geleid tot het nummer ‘Burning Daylight’.

Duncan zingt de demo in samen met Mia maar voor de verdere uitwerking bedenkt hij om Dion Cooper te vragen. Dion: “Ik had meteen zoiets van ‘Hell Yeah’, dat klinkt leuk. Zodra ik de kamer inliep, hadden Mia en ik meteen een klik en we voelden allebei: ik ken jou, dit gaat leuk worden!”

Burning Daylight werd die dag herschreven tot een duet met Dion’s verhaal erin verwerkt en de demo werd door Mia en Dion ingezongen. 

Indienen voor het Eurovisie Songfestival

Een paar maanden later, toen Duncan en Jordan samen op vakantie waren, kregen ze op een avond het idee om ‘Burning Daylight’ in te sturen naar de Nederlandse selectiecommissie voor het Eurovisie Songfestival. Een idee dat door Mia en Dion goed werd ontvangen. De demo werd daarna verder afgemaakt samen met producer Sean Myer en opgestuurd naar de selectiecommissie van AVROTROS. 

blockquote
Weken later kregen we eindelijk een ja! We waren echt dolblij!
Duncan Laurence

Jordan en Duncan bellen meteen Mia en Dion op om het goede nieuws met ze te delen. Dion: “Ik belde daarna meteen mijn ouders en we begonnen alle drie meteen te huilen. We spraken over hoe groot dit is. Het is zo’n mooie ervaring en geweldig om deel van uit te maken.”

Mia: “Het is geweldig om je eigen land te mogen vertegenwoordigen. Het land waar ik vandaan kom, waar ik ben opgegroeid en me heeft gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Dat voelt echt onwerkelijk en geweldig.“

Deel dit artikel