Het eerste belangrijke Eurovisie Songfestival moment van dit jaar is op dinsdag 31 januari: de ‘Allocation Draw’, oftewel de loting. Wat is het en waarom is het toch wel een big deal?

clock update 31 jan 2023, 19:23
Uitslag van de loting

Mia Nicolai en Dion Cooper komen voor Nederland in actie in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2023 in Liverpool. Het duo treedt op in de tweede helft van de eerste halve finale op 9 mei van dit jaar, zo bepaalde loting vandaag in Liverpool. In totaal doen dit jaar 37 landen mee waarvan er zes gelijk doorgaan naar de grote finale op zaterdag 13 mei.

In het kort

Deelnemende landen worden verdeeld via een loting om de halve finales en de finale zo spannend mogelijk te houden. Met deze manier van loten is de kans het kleinst dat landen die vaak op elkaar stemmen, in dezelfde halve finale zitten. 

Was dit te kort en wil je meer weten? Lees verder! 

Loting-Big-5-Eurovisie-Songfestival.png
Uitslag van de loting van de Big 5 en winnaar Oekraïne in 2023
Loting-Big-5-Eurovisie-Songfestival.png

Halve finales en de ‘Big Five’

Maar liefst 37 landen strijden om de titel op het Eurovisie Songfestival 2023 in Liverpool; dat zijn teveel landen voor één grote finale, daarom verdeelt de EBU (European Broadcasting Union) met behulp van een loting de deelnemende landen over twee halve finales. 

Zes landen zijn al verzekerd van een plekje in de finale, dat zijn de zogenaamde ‘Big Five’ (Duitsland, Frankrijk Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk) en het gastland, in dit geval Oekraïne. De ‘Big Five’ betalen jaarlijks flink me aan het festival en krijgen daarom direct een plek in de finale. Deze zes landen worden wel verdeeld over de twee halve finales tijdens de Allocation Draw, want kijkers uit deze landen kunnen alleen stemmen in de halve finale waarin hun land wordt vertegenwoordigd en tijdens deze halve finales wordt een korte clip getoond van het optreden. 

Niet alle landen halen een plek in de finale

Per halve finale verdienen tien landen een plek in de finale. In totaal zullen elf landen dus afvallen voor de finale op 13 mei en blijven 26 landen in de running om te strijden voor de titel en de Eurovisie Songfestival bokaal. 

Het grabbelen van een land uit pot 2

De loting en de verdeling over de ‘jars’ of potten

De deelnemende landen worden verdeeld over een aantal potten. Ze worden verdeeld op basis van hoe de landen de afgelopen 15 jaar hebben gestemd: landen die historisch gezien vaak op elkaar stemmen worden bij elkaar in een pot gedaan. 
Naast de potten met landen zijn er twee andere potten; één voor elke halve finale. Hierin zitten briefjes met ‘eerste helft’ of ‘tweede helft’. 

De presentatoren laten voor het trekken weten voor welke halve finale ze landen gaan trekken, de eerste op 9 mei of de tweede op 11 mei. Uit elke pot trekken ze één land. Dan trekken ze per land uit de pot van de betreffende halve finale een kaartje waarop staat of het land in de eerste of tweede halve finale optreedt. 

Op maandag 30 januari maakte het Eurovisie Songfestival de verdeling bekend: 

Pot 1: Albanië, Oostenrijk, Zwitserland, Kroatië, Servië en Slovenië

Pot 2: Denemarken, Australië, Finland, IJsland, Noorwegen, Zweden en Estland

Pot 3: Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Israël, Letland en Litouwen

Pot 4: Cyprus, Griekenland, Ierland, Malta, Portugal en San Marino

Pot 5: België, Tsjechië, Nederland, Moldavië, Polen en Roemenië

Wil je nog meer weten? 

Rylan Clark en AJ Odudu van BBC gaan de Allocation Draw presenteren. Je kunt live meekijken via songfestival.nl of op tv (BBC2) op dinsdag 31 januari om 20.00 uur Nederlandse tijd. 

De overhandiging

Naast de loting zal tijdens deze show ook de overhandiging van de ‘Insignia’ plaatsvinden, de officiële sleutels van het Eurovisie Songfestival. De burgemeester van gaststad Turijn gaat deze ovehandigen aan de burgemeester van Liverpool. Daarnaast zal ook het unieke uiterlijk en de slogan van de wedstrijd worden onthuld in deze livestream. 

Deel dit artikel