Met zes finaleplaatsen in de laatste zeven jaar, met als absoluut hoogtepunt de winst van Duncan Laurence in mei, telt Nederland weer mee op het Eurovisie Songfestival. Sinds de start van dit succes wordt de Nederlandse inzending geselecteerd door een commissie bestaande uit specialisten binnen de muziek- en entertainmentbranche. Ook dit jaar wordt onze inzending gekozen via een interne selectie. 

Eric van Stade (algemeen directeur AVROTROS), Cornald Maas (commentator, songfestivalexpert) en Jan Smit (commentator, zanger) blijven in 2020 onderdeel van de commissie. Hun jarenlange ervaring binnen het Eurovisie Songfestival en opgebouwde netwerk is van grote waarde bij de selectie van de Nederlandse inzending. 

Zij verwelkomen drie nieuwe gezichten. Radio-dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga treden met hun passie voor muziek en groot muzikaal netwerk toe tot de commissie. Het duo kent de muziekindustrie van binnenuit en heeft inmiddels iedere Nederlandse artiest in hun radiostudio ontvangen. Joyce Hoedelmans completeert het gezelschap. Joyce is sinds 2014 betrokken bij de Nederlandse delegatie en weet met haar ervaring als Hoofd Online Eurovisie Songfestival goed wat er van een deelnemende artiest verwacht wordt. 

Vorige week is bekend geworden dat ‘Mister Songfestival’ Daniël Dekker heeft besloten op het absolute hoogtepunt – de winst van Duncan Laurence - te stoppen bij de selectiecommissie. De nieuwe selectiecommissie streeft ernaar de huidige koers, waarin Nederland het Eurovisie Songfestival weer op waarde schat en omarmt, voort te zetten en komende jaren opnieuw succesvolle inzendingen voor Nederland te selecteren. 

Deel dit artikel