Na een zenuwslopende eerste halve finale met fantastische uitkomst kan de Nederlandse delegatie in Turijn vanavond vanuit de luie stoel genieten van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. De laatste tien finalisten worden na vanavond toegevoegd aan de line-up van de grande finale. Een overzicht van de achttien kanshebbers:

1. Finland: The Rasmus - Jezebel

The Rasmus is een Finse rockband die je misschien wel kent van hun grote hit In The Shadows uit 2003; 'I've been watching, I've been waiting... In the shadows for my time' . De band is al bijna dertig jaar samen, hoewel ze zichzelf eerst Sputnik en daarna Antilla noemden. Sindsdien hebben ze heel veel internationale optredens gehad, maar toch lonkte het Eurovisie. 

Tekst gaat verder onder de video

2. Israël: Michael Ben David - I.M

Michael Ben David wordt ook wel één van de grootste diva's van het Eurovisie Songfestival dit jaar genoemd. Hij won onlangs ‘The X Factor Israël’ en mag nu zijn land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het nummer; I.M.

Tekst gaat verder onder de video

3. Servië: Konstrakta - In Corpore Sano

Konstrakta is de artiestennaam van Ana Đurić, een zangeres uit Servië. Haar lied In Corpore Sano wordt door luisteraars geïnterpreteerd als een kritiek op het Servische gezondheidszorgsysteem en als satire op onbereikbare schoonheidsnormen.

Tekst gaat verder onder de video

4. Azerbeidzjan - Nadir Rustamli - Fade To Black

De 22-jarige Nadir uit Salyan is na het winnen van de tweede versie van The Voice of Azerbaijan doorgebroken in zijn moederland. Zijn coach in de show was Eldar Gasimov, die je misschien wel kent als winnaar van het Eurovisie Songfestival 2011, samen met Nikki met het nummer ‘Running Scared’.

Tekst gaat verder onder de video

5. Georgië: Circus Mircus - Lock Me In

Georgië stuurt dit jaar de opvallende act Circus Mircus met Lock Me In. De groep werd gevormd in Tbilisi door drie oud circus academyverlaters. Een van hen was aan het trainen een leeuwentemmer te worden maar hij kon er niet tegen dat de dieren in het circus in gevangenschap leefden. Dus heeft hij de leeuw vrijgelaten. Deze deed niemand kwaad maar ging er gewoon vandoor, de savanne in. De oorspring van het nummer ligt bij deze actie van één van de bandleden. 

Tekst gaat verder onder de video

6. Malta: Emma Muscat - I Am What I Am

Emma Muscat is op jonge leeftijd begonnen met zingen en heeft aan diverse muzikale tv-shows meegedaan, waaronder het Italiaanse Amici di Maria De Filippi en Isle of MTV. Om mee te doen aan het Eurovisie Songfestival, heeft ze eerst het Malta Eurovision Song Contest 2022 in February 2022 gewonnen. Van de vakjury en van de kijkers thuis kreeg ze de meeste stemmen op 'I Am What I Am'. 

Tekst gaat verder onder de video

7. San Marino: Achille Lauro - Stripper

Achille Lauro is een multitalent; hij is zanger, songwriter, rapper, filmproducent, tv-host, schrijver en creative director van een label uit Verona, Italië. Hij won het songfestival Una Voce per San Marino en daarom mag hij San Marino vertegenwoordigen op het Eurovisie dit jaar.

Tekst gaat verder onder de video

8. Australië: Sheldon Riley - Not The Same

Helemaal uit Sydney, Australië komt Sheldon Riley naar Turijn om zijn land te vertegenwoordigen op het grote internationale podium. Zijn songfestivallied ‘Not The Same’ schreef hij in 2015. Een persoonlijk verhaal waarvan hij niet wist of hij het ooit zou kunnen vertellen. Bij Riley werd op 6-jarige leeftijd het Asperger-syndroom vastgesteld. Daarnaast kwam hij uit een streng religieus gezin en had hij twijfels over z’n seksualiteit. ‘Je bent niet hetzelfde, maar je bent ook niet de enige’ is de boodschap van zijn nummer.  

Tekst gaat verder onder de video

9. Cyprus: Andromache - Ela

Cyprus doet sinds 1981 mee aan het Eurovisie Songfestival. Dit jaar wordt het land vertegenwoordigt door Andromache, geboren in Duitsland en opgegroeid in Griekenland. Ze won The Voice of Greece en is getekend bij het platenlabel Panik Records.

Tekst gaat verder onder de video

10. Ierland: Brooke - That's Rich

De Ierse Brooke is een groot van van het Eurovisie Songfestival. Ze haalde de finale van The Voice UK in 2020 en bestormt nu met haar dansers het Eurovisie podium met 'That's Rich', een soort break-up song. 

Tekst gaat verder onder de video

11. Noord-Macedonië: Andrea - Circles

Andrea is een jonge artiest uit Noord-Macedonië aan het begin van haar carrière. Ze groeide op in New York en daar is haar liefde voor gospel, soul en R&B ontstaan.  Toen ze met haar familie terug verhuisde naar Skopje ging ze naar de Faculty of Music Arts, de grootste muziekschool van Noord-Macedonië waar ze zich sterk ontwikkelde op op songwriting, piano- en gitaar. 

Tekst gaat verder onder de video

12. Estonia: Stefan - Hope

Singer songwriter Stefan werd in 2018 derde in de Eesti Laul, de nationale selectie van Estland voor het Eurovisie Songfestival. Hij was toen onderdeel van een duo, VAJÉ, met het lied Laura (Walk With Me). Hij gaf niet op en deed in  2019 en 2020 weer mee, en beide keren eindigde hij hoog, maar won hij niet. Het doorzettingsvermogen van Stefan wordt dit jaar eindelijk beloont; hij wint met zijn nummer Hope eindelijk de Eesti Laul en mag Estland vertegenwoordigen in Turijn. 

Tekst gaat verder onder de video

13. Roemenië: WRS - Llámame

Andrei-Ionuț Ursu, beter bekend onder zijn artiestennaam WRS, won met Llámame (Spaans voor ‘Bel me’) het ‘Selecția Națională 2022’, de nationale Roemeense selectie voor het Eurovisie Songfestival. Dat Llámame een echt dansnummer is, bewijst hij in zijn act. Bekijk hier de repetitiebeelden: 

Tekst gaat verder onder de video

14. Polen: Ochman - River

Ochman won in 2020 'The Voice of Poland, wat zijn carriere in een stroomversnelling bracht. Hij bracht zijn debuutsingle ‘Światłocienie’ uit en meer hits volgden. In november 2021 bracht hij zijn debuutalbum uit. Krystian Ochman, geboren in Massachusetts, VS, woont sinds zijn tienerjaren in Polen; eerst in Katowice, waar hij studeerde aan de Karol Szymanowski Academy of Music, en nu in Warschau.

Tekst gaat verder onder de video

15. Montenegro: Vladana - Breathe

Vladana komt uit Podgorica en is heel bekend in Montenegro, naast artieste heeft ze ook haar eigen mode magazine waar ze columns voor schrijft. Haar nummer Breathe is geproduceerd door Darko Dimitrov, die eerder al 11 Songfestivalliedjes heeft geschreven. 

Tekst gaat verder onder de video

16. België: Jérémie Makiese - Miss You

Buurland België stuurt Jérémie Makiese naar Turijn met zijn zelfgeschreven nummer ‘Miss You’, een mix van o.a. hiphop, soul en pop. De jonge zanger komt uit Antwerpen en spreekt zowel Frans als Vlaams. Met het winnen van ‘The Voice Belgique’ 2021 wist hij in de spotlight te komen als Songfestivaldeelnemer.

Tekst gaat verder onder de video

17. Zweden: Cornelia Jakobs - Hold Me Closer

Cornelia Jakobs is de dochter van Jakob Samuel, de zanger van de Zweedse metalband The Poodles. Haar muziekcarrière begon in 2010, toen zij debuteerde met de popgroep Love Generation. Hiermee deed ze twee keer eerder, zonder succes, mee aan het Melodifestivalen. Dit jaar deed ze solo mee met Zweedse ‘Melodifestivalen’ en ze won wel! Met het nummer ‘Hold Me Closer' vertegenwoordigt ze Zweden op het Eurovisie Songfestival in Turijn.

Tekst gaat verder onder de video

18. Tsjechië: We Are Domi - Lights Off

De Tsjechische Dominika Hašková en Casper Hatlestad en Benjamin Rekstad uit Noorwegen ontmoetten elkaar op het Leeds College of Music in 2006 in het Verenigd Koninkrijk. Daar richtten zij We Are Domi op ‘als iets eenmaligs’ voor een studieproject. Na het afronden van de opleiding verhuisden ze naar Tsjechië, waar ze verder werkten aan hun muziek en in 2019 brachten ze hun eerste single uit. Inmiddels hebben ze zes singles uitgebracht, in de muziekstijl het best omschreven als alternatieve electropop met een vleugje indie. Eind 2021 wonnen ze met Lights Off de nationale songfestival selectieronde van Tsjechië en daarom staan zij namens Tsjechië op het Eurovisie Songfestival. 

Tekst gaat verder onder de video

Slechts tien van de achttien landen gaan door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Kijk donderdagavond om 20.30 uur naar de Voorbeschouwing met Rik van de Westelaken en Stefanie en om 21.00 uur naar de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival, met commentaar van Cornald Maas en Jan Smit. Jij kunt met een Nederlandse simkaart tijdens deze avond niet stemmen. Maar je kunt wel gratis mee beoordelen via onze Songfestival App of download en print onze scorelijsten:  

Deel dit artikel