Het is bijna zover: het Eurovisie Songfestival 2022 staat op het punt los te barsten. S10 is al een week in Turijn om haar act te perfectioneren. Met haar nummer 'De Diepte' staat ze dinsdagavond als achtste in de eerste halve finale. Maar S10 is niet de enige die tijdens die avond haar opwachting maakt...

Alles wat je moet weten van de eerste halve finale

We hebben alles wat je moet weten van de eerste halve finale in deze webstories voor je gezet: 

Tekst gaat verder onder de stories

In de eerste halve finale treden zeventien verschillende landen op en er kunnen er maar 10 door naar de grote finale van zaterdag 14 mei. Wie zijn de concurenten van S10 en welke landen moeten we extra in de gaten houden. Een overzicht van de concurrentie: 

1. Albanië: Ronela Hajati - Sekret

De eerste halve finale wordt afgetrapt door de Albanese Ronela Hajati, met het nummer Sekret. Er was tijdens de repetities veel te doen over deze act omdat Ronela op een bepaald moment tijdens het optreden haar hand op haar kruis legt. Ronela heeft samen met de EBU besloten dat zij niks gaat aanpassen aan haar choreografie. Bekijk hier al de eerste beelden van de repetitie.

Tekst gaat verder onder de video

2. Letland: Citi Zēni - Eat Your Salad

De Letse groep Citi Zeni laat met hun 'Eat Your Salad' zien dat zij achter eco-friendly leven en veganistisch eten staan. In het nummer zingt de groep over de manier waarop zij zelf beter voor het milieu zorgen en over een vrouw die ze aantrekkelijk vinden omdat ze eco-friendly leeft.

Tekst gaat verder onder de video

3. Litouwen: Monika Liu - Sentimentai

Monika Liu brengt sinds 1999 de Litouwse taal terug naar het Eurovisie Songfestival. “I believe very much in the Lithuanian language, and I have no doubt that it's time to show it again to Europe,” aldus Monika Liu.

Tekst gaat verder onder de video

4. Zwitserland: Marius Bear - Boys Do Cry

Mannen mogen ook huilen, dat is de letterlijke vertaling van de Zwitserse inzending van Marius Bear. Het nummer gaat volgens de zanger over het feit dat iedereen pijn kan voelen, ook mannen. Mensen moeten hun gevoelens niet negeren, maar juist elkaar aanmoedigen om emoties te tonen. 

Tekst gaat verder onder de video

5. Slovenië: LPS - Disko

LPS staat voor Last Pizza Slice. De vijfkoppige band treedt als vijfde op in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfongestival met het nummer Disko. Dat gaat over het waargebeurde verhaal van de zanger van de band, Filip, die door zijn vriendin werd gedumpt... in een discotheek. Au!

Tekst gaat verder onder de video

6. Oekraïne: Kalush Orchestra - Stefania

De favoriet van de bookmakers: Kalalush Orchestra uit Oekraïne. De groep staat sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne op de eerste plaats bij de wedkantoren en het nummer 'Stefania' wordt door Oekrainse TikTokkers veel gebruikt in video's over de oorlog. 

Tekst gaat verder onder de video

7. Bulgarije: Intelligent Music Project - Intention

Intelligent Music Project is een zogenaamde 'supergroep', een term uit de jaren zestig dat staat voor een band waarvan de leden al succesvol zijn geweest als soloartiest of als lid van een of meerdere andere bands ook al succes hebben gehad.

Tekst gaat verder onder de video

8. Nederland: S10 - De Diepte

En dan is het de beurt aan onze S10 om Europa omver te blazen met haar prachtige, Nederlandstalige 'De Diepte'. In Nederland kunnen we niet op S10 stemmen, maar de andere deelnemende landen van deze eerste halve finale wel!

Wens S10 succes op het Eurovisie Songfestival!

Tekst gaat verder onder de video

9. Moldavië: Zdob şi Zdub & Frații Advahov - Trenulețul

Het opzwepende nummer van de Moldavische band Zdob şi Zdub & Frații Advahov zal een groot contrast bieden met het gevoelige nummer van S10 maar zal ongetwijfeld voor een groot feest zorgen in de zaal. 

Tekst gaat verder onder de video

10. Portugal: MARO - Saudade Saudade

Mariana Brito da Cruz Forjaz Secca is de volledige naam van de Portugese zangeres MARO. Vlak voor haar tweede reptitie begon, kwamen ze erachter dat één van haar achtergrondzangeressen besmet was met het coronavirus. Zij ging snel in quarantaine en de rest van het team bleef gelukkig 'negatief'. 

Tekst gaat verder onder de video

11. Kroatië: Mia Dimšić - Guilty Pleasure

Het nummer 'Guilty Pleasure' van Mia is geselecteerd middels een nationale show waar zowel vakjury als publiek kon stemmen. Ze schreef het nummer in een sneltreinvaart op haar kamer, naast een aantal andere nummers. Toen ze 'Guilty Pleasure' voor vrienden en familie speelde merkte ze aan hun reacties dat ze een heel bijzonder liedje had germaakt dat weleens groter ontvangen kon worden dan ze in eerste instantie dacht...

Tekst gaat verder onder de video

12. Denemarken: REDDI - The Show

De band REDDI is opgericht in begin 2022 en bestaat uit Siggy (zangeres), Ida (basgitaar), Agnes (gitaar) en Ihan (drum). Met het winnen van de Dansk Melodi Grand Prix verzekerden zij zich van een plek in de halve finale van het Eurovisie Songfestival 2022! 

Tekst gaat verder onder de video

13. Oostenrijk: LUM!X feat. Pia Maria - Halo

LUM!X, echte naam Luca Michlmayr, is een bekende Oostenrijks-Italiaanse dj met diverse hits op zijn naam. Voor de hit Monster sloeg hij de handen ineen met Gabry Ponte, bekend van de hit Blue (da ba bee) uit de groep Eiffel 65. Ook een nieuwere hit 'Thunder' heeft hij samen met Ponte en Prezioso geproduceerd. LUM!X wordt vergezeld door zangeres Pia Maria.

Tekst gaat verder onder de video

14. IJsland: Systur - Með Hækkandi Sól

De IJslandse zussen Sigga, Beta and Elín vormen samen de band Systur en zingen al samen zo lang als ze kunnen herinneren. In de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival zingen zij in de Ijslandse taal het nummer 'Með Hækkandi Sól'.

Tekst gaat verder onder de video

15. Griekenland: Amanda Georgiadi Tenfjord - Die Together

De Griekse Amanda groeit op met één been in Griekenland en de ander in Noorwegen en zit momenteel in het zesde jaar van haar medische opleiding. Haar nummer 'Die Together' schreef zij na een heftige break-up.  

Tekst gaat verder onder de video

16. Noorwegen: Subwoolfer - Give That Wolf A Banana

Subwoolfer is een opvallende act op het Eurvosie Songfestival dit jaar. Het ontstaan van de groep gebeurde lang geleden, zo’n 4,5 miljard jaar. Waar ze vandaan komen? De maan. Keith, Jim en Neil laten gedurende het hele songfestival hun gezicht niet zien, en buiten hun nummer zal je ze ook niet horen spreken. ‘Give That Wolf A Banana’ is een dansbaar, vrolijk nummer dat zeker opvalt. 

Tekst gaat verder onder de video

17. Armenië: Rosa Linn - Snap

Rosa Linn, is een jonge singer-songwriter uit Vanadzor, Armenië. Haar nummer 'Snap' is een heel persoonlijk nummer waarvan ze hoopt dat veel kijkers zich mee kunnen identificeren. 

Tekst gaat verder onder de video

Slechts tien van deze deelnemende landen gaan door naar de grote finale van het Eurovisie Songfestival op zaterdag 14 mei in Turijn. Jij kunt tijdens deze avond je stem doorgeven en gratis mee beoordelen via onze Songfestival App of download en print onze scorelijsten:  

Deel dit artikel