De 28-jarige Michael Schulte begon in 2007 als een YouTube-artiest die coverliedjes speelde. Sindsdien heeft hij meer dan 50 miljoen views en 200.000 abonnees verzameld.

In 2011 werd hij ontdekt door Rea Garvey die hem uitnodigde om met hem mee te doen voor een optreden op het 'Kieler Woche' -festival aan de Baltische kust. Het paar ging samen door met het schrijven van 'Carry Me Home', dat in 2012 in de Duitse hitlijsten terecht kwam op nummer acht.

Michael's eerste studioalbum 'Wide Awake' verscheen in september 2012 en werd de nummer één in de officiële nieuwkomer-charts van Duitsland. Vervolgens begon Michael aan een solo-akoestische tournee, waarbij hij liedjes van het album uitvoerde op tal van festivals, waaronder het beroemde Reeperbahn-festival in Hamburg en het 'Duitse festival aan de Brandenburger Tor' in Berlijn. Na een uitverkochte tournee in 2014 verscheen zijn tweede studioalbum 'The Arising' voor het einde van het jaar. 

De jaren die volgden werkte Michael hard aan zijn carrière. Dat resulteerde in meer dan 2,5 miljoen maandelijkse stream op Spotify en 2 miljoen YouTube-kijkers. Dit bleeg bij de Duitse omroep ARD niet onopgemerkt en zij nomineerden hem als één van zes artiesten om deel te nemen aan de Duitse voorronde om te beslissen wie het land zou vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival van 2018 in Lissabon.

De competitie accepteert alleen gloednieuwe nummers, dus Michael sloot zich de hele maand januari op in de studio en bedacht tien nieuwe composities. Eén nummer, geschreven in het zwembad vestigde zich snel als een echte favoriet - 'You Let Me Walk Alone' is het perfecte nummer om deel te nemen aan de competitie. In wat misschien zijn meest persoonlijke lied tot nu toe is, opent de zanger zijn gevoelens nadat hij zijn vader heeft verloren. De gedachten, emoties en problemen waar men mee te maken krijgt als een ouder te vroeg overlijdt - Michael was toen nog maar 14 jaar oud. Nu, 13 jaar later, is Michael Schulte sterker en vastberadener dan ooit. Vanaf de eerste noot wordt "You Let Me Walk Alone" geopenbaard als iets speciaals: aanstekelijk en toch diep emotioneel.

Michael Schulte is namens Duitsland te zien in de finale van het Eurovisie Songfestival op zaterdag 12 mei 2018. Dit omdat Duitsland behoort tot 'The Big Five'. 

Deel dit artikel