In Skerries in North County Dublin werd Ryan O'Shaughnessy in 1992 geboren in een muzikaal gezin. Toen hij 8 jaar oud was, ontstond de gelegenheid voor Ryan om het personage Mark Halpin te spelen in RTÉ's langlopende soap "Fair City", een rol die hij bijna tien jaar lang speelde.

clock update
Ryan O'Shaughnessy is door naar de finale van het Eurovisie Songfestival

Op dinsdag 8 mei heeft Ryan zich voor Ierland gekwalificeerd voor de finale van het Eurovisie Songfestival. 

Hij ontwikkelde zich als de jongere broer van Damien Halpin en bracht zijn tienerjaren door op Ierse televisieschermen. Maar op 17-jarige leeftijd werd muziek zijn belangrijkste prioriteit en verliet hij 'Fair City' om een ​​carrière in de muziek na te streven.

In 2012 schreef Ryan tijdens zijn studie songwriting aan de universiteit in Dublin zijn eerste verzameling liedjes. Het was een druk jaar voor hem, want hij stond ook in de finale van zowel "The Voice of Ireland" en "Britain's Got Talent". Tijdens zijn eerste auditie voor "Britain's Got Talent" voerde Ryan zijn nu bekende, zelfgeschreven nummer "No Name" uit, dat meer dan 45 miljoen hits op YouTube heeft gehad. Ryan tekende bij Sony UK en bracht een EP uit die nummer 1 bereikte in Ierland en No.9 in de Britse hitlijsten. Gedurende deze tijd toerde Ryan door de hele breedte van Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

In 2013 nam Ryan deel aan de nieuwe Ierse songwritingcompetitie "The Hit" van RTÉ. Hier streed hij tegen (en versloeg hij) zijn voormalige coach van "Voice of Ireland" en de vorige finalist van het Eurovisie Songfestival, Brian Kennedy.

Ryan was al op jonge leeftijd wereldwijd een gevierd songwriter en heeft het genoegen gehad te schrijven en werken met 's werelds beste muzikanten en songwriters. In de afgelopen drie jaar toerde O'Shaughnessy uitgebreid door de VS en Canada.

Met het nummer 'Together' vertegenwoordigt Ryan zijn Ierland in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival op dinsdag 8 mei 2018. 

Bekijk 'Together' van Ryan  O'Shaughnessy in gebarentaal:

Deel dit artikel