Maastricht en Rotterdam zijn de twee steden die nog in de race zijn om gaststad van het Eurovisie Songfestival 2020 te worden. De bidbooks, die woensdag 10 juli op feestelijke wijze door Arnhem, Maastricht, Den Bosch, Rotterdam en Utrecht werden aangeboden, zijn de afgelopen dagen uitvoerig bestudeerd en beoordeeld door de selectiecommissie. Vandaag maakt de projectorganisatie bekend de selectieprocedure voort te zetten met Rotterdam en Maastricht.

De selectiecommissie is in deze beslissing ondersteund door technische experts en de European Broadcasting Union (EBU). Naar aanleiding hiervan heeft de selectiecommissie geconstateerd dat twee van de vijf steden een inhoudelijk sterker bid hebben ingediend. Maastricht en Rotterdam beschikken over een locatie waarin zowel de TV-shows als het volledige event goed kan worden georganiseerd. Daarnaast is er voldoende accommodatie beschikbaar in de stad en de regio, ligt er een goed plan voor de vele side-events en is er bereidheid een substantiële (financiële) bijdrage te leveren om de kosten van locatie (huur, inrichting faciliteiten, beveiliging, etc.) te dragen. Hoewel de drie andere steden: Arnhem, ’s-Hertogenbosch en Utrecht op hoofdlijnen voldoen aan de voorwaarden die vooraf zijn gesteld, scoren zij lager op de zwaarwegende criteria: geschiktheid van locatie, beschikbaarheid accommodatie en (financiële) bijdrage.

blockquote
We zijn ervan overtuigd dat zowel Maastricht als Rotterdam  fantastische gaststeden kunnen zijn.
Sietse Bakker, Executive Producer Event Eurovisie Songfestival 2020

"Alle steden, maar ook de locaties, hebben heel veel energie gestoken in het naar hun stad halen van het evenement. We zijn onder de indruk van de voorstellen die zijn ingediend en willen iedereen enorm bedanken voor deze positieve inzet en betrokkenheid. We zijn ervan overtuigd dat zowel Maastricht als Rotterdam fantastische gaststeden kunnen zijn waar we volgend jaar mensen uit heel Nederland én Europa kunnen verwelkomen om het Eurovisie Songfestival met ons te vieren", zegt Sietse Bakker, Executive Producer Event van het Eurovisie Songfestival.
 
Sietse Bakker: "Het enthousiasme waarmee de afgevallen steden zich hebben ingezet om het Eurovisie Songfestival 2020 naar de stad te halen biedt ook kansen. We spreken de komende maanden graag met de steden over hoe we hen kunnen betrekken bij het evenement in mei volgend jaar. Juist omdat we de wens hebben om heel Nederland het Eurovisie Songfestival mee te laten beleven."

Hoe nu verder?

De komende week worden er door de projectorganisatie technische werkbezoeken gepland naar zowel Maastricht als Rotterdam om de stad, de voorgestelde locatie en de daarbij horende faciliteiten te bekijken. De organisatie streeft ernaar om de uiteindelijke gaststad in de loop van augustus bekend te maken.
 
De organisatie van het Eurovisie Songfestival 2020 in Nederland is een samenwerking tussen NPO, AVROTROS en NOS, in coproductie met de EBU (European Broadcasting Union).

Deel dit artikel