Jarenlang heeft de band "Sanja Ilić & BALKANIKA" de populariteit van de Balkan in de wereld gecreëerd en vergroot. Auteur en bandleider, componist Aleksandar Sanja Ilić, zorgt ervoor dat de groep muzikanten verzamelt die oude instrumenten uit de Balkan spelen en hij probeert ze te mengen in een modern poprock-geluid.

De muziekstijl van Balkanika is het originele geluid in combinatie met de elementen van de wereldmuziek gebaseerd op het krachtige inheemse ritme van de Balkan vermengd met moderne benadering en gevoeligheid.

In de afgelopen jaren organiseerde de band zeer succesvolle concerten in diverse landen. Oorspronkelijk bestond de band uit negen muzikanten (6 instrumentalisten, een mannelijke en twee vrouwelijke vocalen). Ze werden later vergezeld door twee trompettisten en een vrouwenzang. Vrouwelijke etnische vocalen en krachtige mannelijke rockvocalen gecombineerd met elektronisch geluid en etnische Balkan-instrumenten geven een modern geluid dat voor het eerst te horen is op de opnames van de band. Hun geluid kan worden omschreven als zowel mondiaal als Balkaans.

Op het Eurovisie Songfestival zal de band het nummer "Nova Deca" spelen. Ze zijn te zien in de tweede halve finale op donderdag 10 mei. 

Deel dit artikel