Talentvolle singer-songwriter SuRie vertegenwoordigt het Verenigd Koninkrijk met haar emotionele en opbeurende nummer 'Storm' op het 63e Eurovisie Songfestival.

SuRie, de combinatie van haar voornamen Susanna Marie, is een klassiek geschoolde muzikante en ze studeerde af aan de Royal Academy of Music in Londen. SuRie werd onlangs verkozen tot 'Associate van The Royal Academy of Music', een toegekende eer aan voormalige studenten die een belangrijke bijdrage leveren aan het muzikale vak.

SuRie's carrière begon al op jonge leeftijd, als solist voor HRH Princes Charles in The Royal Albert Hall. Met haar hoofd begraven in de boeken als kind, schreef de creatieve jonge SuRie korte verhalen, poëzie en teksten die snel in songwriting veranderden. Haar muzikale stijl, van door piano-begeleide pop, wordt beïnvloed door piano singer-songwriters zoals Tori Amos, Regina Spektor, Billy Joel en Alicia Keys. Recentelijk is ze ook sterk geïnspireerd door het poëtisch, filmisch vertelwerk van Emiliana Torrini, Ry X, Agnes Obel en Imogen Heap.

Haar debuut-LP 'Something Beginning With ...' was het hoogtepunt van een schrijf- en opnameproces dat SuRie van Londen naar Griekenland bracht, via Australië, New York, Zweden, LA en Borneo; van haar opnamestudio thuis in het Verenigd Koninkrijk tot de hypermoderne Malmö Live in Zweden.

SuRie is geen onbekende op het Eurovisie Songfestival; haar reis begon in 2015, toen ze een achtergronddanseres en vocaliste was voor Loic Nottet die vierde voor België werd met 'Rhythm Inside’. Ze keerde terug bij de Belgen in 2017, ze ondersteunde Blanche en 'City Lights' als Musical Director. Ook Blanche werd vierde.

Haar Eurovisie-tocht ging verder en ze kreeg uitnodigingen voor song-writing sessies in heel Europa. Uiteindelijk werd ze benaderd om deel te nemen aan BBC Eurovision: You Decide, met het inspirerende popnummer ’Storm', kreeg ze de meeste stemmen van het publiek en de jury, waardoor ze nu het VK vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival 2018.

SuRi zie je in de finale op zaterdag 12 mei, omdat Verenigd Koninkrijk tot de Big 5 behoort. 

Deel dit artikel