AVROTROS Eurovisie Songfestival
Eurovisie Songfestival

English

Waylon is de artiestennaam van Willem Bijkerk (20 april 1980). Op 18 jarige leeftijd krijgt hij een telefoontje van zijn grote held Waylon Jennings, die hem uitnodigt naar Nashville te komen en met hem samen te werken. Helaas overlijdt de Amerikaanse countryzanger in 2001, waarna Waylon terugkeert naar Nederland. 

Waylon maakt in 2008 indruk tijdens zijn deelname aan ‘Hollands Got Talent’. Een jaar later tekent hij als allereerste Nederlandse artiest bij het Motown Label. Zijn eerste single ‘Wicked Way’ is een voorproefje op zijn bijna gelijknamige debuutalbum ‘Wicked Ways’. Beide worden zeer succesvol en ontvangen meerdere prijzen. Eind 2011 lanceert Waylon zijn tweede album ‘After All’ en een aantal maanden later wordt hij door radiostation 3FM uitgeroepen tot Beste Zanger. 

The Common Linnets

Terwijl Waylon werkt aan zijn derde album wordt bekend dat hij met Ilse DeLange als gelegenheidsduo The Common Linnets gaat deelnemen aan het Eurovisie Songfestival met 'Calm After the Storm'. In 2014 bereikt The Common Linnets in Kopenhagen een fantastische tweede plaats voor Nederland en het duo verkoopt wereldwijd 500.000 exemplaren van hun debuutalbum. In datzelfde jaar komt Waylons derde soloalbum ‘Heaven after Midnight’ direct binnen op nummer 1. 

Waylon wordt in 2016 coach bij het tv-programma ‘It Takes Two’ en ook neemt hij als coach plaats op de draaistoel van ‘The Voice of Holland’. Eind 2016 verschijnt zijn vierde album ‘Seeds’ en treedt Waylon twee keer op voor dertigduizend mensen in een uitverkocht Rotterdam Ahoy. Afgelopen jaar doet hij voor de tweede keer ‘It Takes Two’ en zit hij opnieuw als jurylid in ‘The Voice’.

Hij sluit 2017 af in Rotterdam Ahoy met drie uitverkochte concerten. Ook wordt in die periode bekend dat Waylon in 2018 opnieuw Nederland gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. 

Het jaar 2018 wordt een druk jaar voor Waylon. Hij reist vanaf april langs dertig zalen met zijn tour ‘The World Can Wait’. In dezelfde maand komt ook zijn gelijknamige album uit. 

Outlaw In 'Em

Het als ‘enfant terrible’ bekend staande talent reist af naar Lissabon met het nummer ‘Outlaw In ‘Em’. Het is vooral een ode aan zijn eigen authenticiteit, maar ook aan zijn vele helden die buiten de lijnen durfden te lopen. Opgegroeid met de liefde voor muziek van getalenteerde rebellen als Freddie Mercury, James Brown, Waylon Jennings en Johnny Cash, was er geen ontkomen aan dat ‘Outlaw In ‘Em’ zijn inzending moest worden. Waylons motto ‘It’s okay to be different’ sluit hier naadloos op aan.

blockquote
Ik ga naar het Songfestival met het liedje waar ik me uitgesproken goed bij voel. Wat iets vertelt over mijzelf. En voor mij is dat Outlaw In ‘Em.’
Waylon

Waylon: “Uiteindelijk heeft iedereen iets waar hij sterk in gelooft. Niet iedereen durft daar altijd voor te gaan staan. Voor mij ligt dat anders; ik kan namelijk niet anders. Het zit in mijn genen, in mijn bloed om altijd alles ter discussie te stellen met als enige doel het allerbeste te krijgen. In eerste instantie uit mezelf en vaak daardoor ook uit anderen. Muziek is mijn liefde, op die plek voel ik mij veilig en vertrouwd. Muziek is mijn moeder, mijn vader, mijn geliefde en mijn vriendschappen."

Waylon vertegenwoordigt Nederland als achtste in de tweede halve finale op donderdag 10 mei in Lissabon, Portugal. 

Duncan Laurence:

Duncan Laurence:

"Ik wil met mijn muziek mensen bereiken, ze misschien kunnen helpen en iets meegeven. In het geval van Arcade heb ik een advies voor mezelf en hopelijk ook voor anderen gecreëerd. Een levensles: je eigen geluk bepaal je zelf."

Meer over Duncan Laurence