Rotterdam is de stad waar moderne architectuur de skyline bepaalt. Het is ook de stad waar Francine Houben de kans kreeg om te bouwen en haar bijdrage leverde om van de stad een moderne metropool te maken. 

Het begin van een succesvolle carrière: Kruisplein (Rotterdam)

In 1980 had ze een vliegende start toen ze de prijsvraag voor jongerenhuisvesting aan het Kruisplein in Rotterdam won. Francine Houben zond samen met haar mede-TU-Delft-studenten Henk Döll en Roelf Steenhuis een ontwerp in voor de wedstrijd ‘Anders Wonen’ en werden gekozen uit 196 inzendingen. De opdracht was een gebouw voor verschillende bewoners waarbij de woningen geen levenswijze of vast woonpatroon oplegden en de ruimtes flexibel konden worden gebruikt. Het ontwerp van Francine was een hoog gebouw dat aansloot op de nabij gelegen parkeergarage, waarin appartementen zaten met verschillende doorbraakzones in de betonnen wanden. Na dit eerste ontwerp werd in 1984 het architectenbureau Mecanoo opgericht. 

Mecanoo-Kruisplein.jpg
Kruisplein. Mecanoo
Mecanoo-Kruisplein.jpg

Rotterdam: woon- en werkplek in één

Rotterdam is ook de stad waar ze woont en haar eigen huis ontwierp en bouwde. En ze is gevraagd om mee te denken over de plannen voor Rotterdam Zuid. Francine ziet overal kansen en heeft een gewaagd plan voor de Maashaven.

Deel dit artikel