Francine Houben
AVROTROS Francine Houben

Architect Francine Houben: the Library Whisperer

Francine Houben is een van de bekendste architecten ter wereld. Ze staat bekend om de vele bibliotheken die ze heeft ontworpen en volgens de Amerikaanse pers is ze dé architect die een land nodig heeft als er een bibliotheek van nationaal belang moet worden gebouwd of verbouwd. 

De bibliotheek als meesterwerk

Houben maakte revolutionaire en prijswinnende ontwerpen voor de bibliotheken van onder andere de Technische Universiteit Delft en Birmingham. De BBC riep diezelfde bibliotheek in Birmingham in 2014 zelfs uit tot het beste gebouw van Engeland. En in de Amerikaanse pers wordt Houben al de 'Library Whisperer' genoemd. Dankzij een aantal prestigieuze opdrachten werd ze met haar architectenbureau Mecanoo een van de bekendste architecten ter wereld.

New York Public Library

De droomklus was de verbouwing van de New York Public Library, met een budget van 500 miljoen dollar. Het klassieke gebouw dat in het centrum van Manhattan staat is hard aan verbouwing toe. Er werd al meer dan tien jaar over gesproken, inclusief heftige discussies met veel emotie, want het gebouw is echt een kind van de stad. Bovendien is het de grootste verbouwing in de geschiedenis van het gebouw.

New York Public Library. Copyright by Wally Gobetz

People’s Palace

In Houbens ontwerpen staan de bewoners altijd centraal. Haar visie op architectuur laat zich samenvatten als humaan. De bibliotheek in Birmingham wordt door Mecanoo dan ook omschreven als 'People’s Palace' en ontving in het eerste jaar 2,7 miljoen bezoekers. De keuze voor Houben als architect voor de New York Public Library werd ook gemaakt op basis van haar toegankelijke ontwerpen met de mens als middelpunt.

Vierdelig portret van een Hollandse architect met wereldsucces

In de vierdelige reeks Francine Houben, een Hollandse architect met wereldsucces wordt Houben tijdens werk- en privé-momenten in onder andere Rotterdam, New York, Boston, Limburg en Taiwan gevolgd. Bijvoorbeeld als ze tussen het reizen weer even thuis is in haar zelfontworpen huis in Rotterdam. Naast de successen zijn er ook tegenslagen: een valpartij, een hersenschudding en de stress die komt kijken bij het leiden van een groot bedrijf in combinatie met het ontwikkelen van creatieve ideeën. Laat staan de financiële risico’s die haar megaprojecten komen kijken, het voor je winnen van internationale stakeholders met soms ondoorgrondelijke gebruiken en de onmisbare steun van haar echtgenoot.

Francine Houben, een Hollandse architect met wereldsucces is vanaf donderdag 12 juli om 22.50 uur te zien op NPO 2.

Steun AVROTROS

Steun AVROTROS

Geniet je van onze kunstprogramma’s als Geheim van de Meester en Kunstuur? Steun je favoriete titels: word cultuurlid. Je ontvangt dan bovendien ons kunstmagazine MUZE.

Word lid