In de vierde en vijfde aflevering van Frans Bauer in Amerika reizen Frans en Mariska af naar The City That Never Sleeps, New York. The Big Apple is het centrum van politiek, communicatie, muziek, mode en cultuur, het kloppend hart van de internationale handel, en behoort tot de meest belangrijke, invloedrijke steden ter wereld. Hoewel je zou denken dat een stad als New York geen geheimen kent… zijn die er wel.

Parken waren vroeger begraafplaatsen
De wereldstad New York heeft er niet altijd zo uitgezien. Wat er onder de wandelpaden en het gras van de zowel grote als kleinere stadsparken ligt, wil je eigenlijk niet weten. Maar nu je toch aan het lezen bent, kunnen we het ook maar beter gewoon vertellen. Zo diende Madison Square Park tussen 1794 en 1797 als begraafplaats voor onbekende doden en voor hen die geen graf konden betalen. In Washington Park is het zelfs nog erger. Er wordt gezegd dat er hier tussen de 20.000 en 125.000 lichamen zijn begraven.

The Naked Cowboy is inmiddels miljonair
Robert Burck, beter bekend als The Naked Cowboy, is een van de meest gefotografeerde mensen ter wereld. Hij is voor velen een symbool van New York, samen met het vrijheidsbeeld. Gekleed in een witte onderbroek, een cowboyhoed en cowboylaarzen staat deze trotse Amerikaan op Times Square liedjes te zingen voor zijn vrouwelijke fans. Volgens zijn manager worden er, op de piekuren van de dag, meer dan 10.000 foto’s per uur gemaakt. En dat levert ‘m best wat op, want inmiddels is deze cowboy met een goed doordacht marketingplan al miljonair.

fbia-thenakedcowboy.jpg
Frans en Mariska ontmoeten The Naked Cowboy in aflevering 5.
fbia-thenakedcowboy.jpg

Daklozen krijgen een enkeltje… Parijs?
New York staat aan de ene kant bekend om zijn multimiljonairs en wolkenkrabbers met torenhoge huurprijzen, maar aan de andere kant ook om het hoge aantal daklozen. Het huisvesten van een dakloze familie kost de stad meer dan 36.000 euro per jaar, en dat is, voor de stad met het recordaantal daklozen, niet te doen. In 2007 kwamen ze met een oplossing voor het probleem: het kopen van one-way vliegtickets voor daklozen. Daklozen krijgen, mits aangetoond kan worden dat iemand hen zal ondersteunen op de eindbestemming, een (vlieg)ticket om de stad te verlaten en hun toekomst elders, in een andere stad, opnieuw op te bouwen. Sinds de introductie van dit project hebben al meer dan 2.000 mensen een one-way ticket naar een nieuw – en hopelijk beter – leven gekregen.

Goed zoeken is de sleutel tot succes
New York is geen goedkope stad om te wonen. Om er een plekje te “veroveren” moet je inventief of heel erg sluw zijn. Raffi Stepanian, een schatzoeker, doorzoekt dagelijks de goten in de elitewijken van New York, met succes! Het levert hem ongeveer 800 euro per week op en daar komt hij goed van rond. Zo goed zelfs dat hij zich fulltime kan richten op het zoeken van geld. To be continued ;-).

Een taxichauffeur zonder geld bestaat niet
Voor de opkomst van een veelbesproken taxi-service in 2014 was het beroep van taxichauffeur in en rondom New York niet voor iedereen weggelegd. Een vergunning kostte in 2015 nog zo’n miljoen (!) dollar, maar inmiddels zijn de kosten gedaald tot zo’n 550 duizend euro. En waar het tot drie jaar geleden een ‘’golden business’’ was, waar veel geld in te verdienen viel, is er nu bijna helemaal niets meer van over. Veel taxi’s staan stil in de garage, en veel particulieren, zonder vergunningen, nemen het werk van de chauffeurs met de peperdure vergunningen over. De harde waarheid, die vele taxichauffeurs de afgelopen twee jaar de kop heeft gekost…

Wil je meer weten over Amerika? Kijk naar afleveringen van Frans Bauer in Amerika of verdiep je in een tiental weetjes over Amerika.

Deel dit artikel